De ce este benefic uleiul de cocos

Care fructe credeti ca sunt indicate sa fie consumate atunci cand sunteti la dieta?
februarie 14, 2021
Cum iti cresti metabolismul?
februarie 23, 2021

Uleiul de cocos este singurul ulei vegetal care are cea mai mare concentratie de acizi grasi, 90%, care sunt benefici pentru sanatate si asta datorita continutului de acid lauric, caprilic si capric care sunt asimilati rapid in organism si sunt transformati in energie. De aceea, uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor sa slabeasca si celor care fac sport in mod regulat.

De asemenea aceste grasimi au efecte terapeutice asupra organismului,  ridica nivelul colesterolului „bun“ din organism si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.

Un alt beneficiu al uleiului de cocos este stimularea sistemului imunitar datorita antioxidantilor naturali. Acesta mai contine vitaminele A, C, D, fier si calciu, care ajuta la reglarea digestiei si a metabolismului.

 

Cum alegi in mod corect cel mai sanatos ulei de cocos

Uleiul de cocos este de mai multe feluri: virgin, extravirgin, presat la cald sau rece, rafinat sau nerafinat.

  • uleiul rafinat chimic – este obtinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substante chimice, la temperaturi ridicate
  • uleiul virgin sau extravirgin – este presat sau extras la rece, printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate, fiind cel mai sanatos
  • ulei de cocos nerafinat – in special cel extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece pastreaza nemodificate toate proprietatile sale

Un ulei de calitate superioara se solidifica si are o compozitie uniforma, spre deosebire de cel cu o calitate mai slaba, care are o consistenta neuniforma.

Beneficiile uleiului de cocos

Uleiul de cocos are numeroase beneficii dovedite pentru sanatatea organismului. Printre acestea se numara:

  • protejeaza inima – datorita nivelului ridicat de acid lauric, uleiul de cocos stimuleaza productia de colesterol bun din organism. Acest tip de colesterol benefic ajunge la ficat, unde este descompus, nu afecteaza vasele de sange si, prin urmare, reduce riscul de aparitie a afectiunilor cardiace.
  • regleaza metabolismul – uleiul de cocos contine trigliceride cu lant mediu care pot creste arderile depozitelor de grasime din organism, deoarece lanturile medii se descompun mai usor, ajutand totodata la cresterea nivelului de energie
  • protejeaza organele interne – datorita triglicerilor de lant mediu, acidului lauric si a acizilor grasi, uleiul de cocos protejeaza ficatul impotriva afectiunilor. Aceste substante sunt transformate cu usurinta in energie odata ce ajung la ficat si previn acumularea de grasimi in organism
  • stimuleaza sistemul imunitar – contine lipide antimicrobiene, acid lauric, capric si caprilic care au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Corpul uman transforma acidul lauric in monolaurina, despre care s-a dovedit stiintific ca face fata intr-un mod eficient virusurilor si bacteriilor, ajutand totodata la detoxifierea organismului
  • imbunatateste digestia – uleiul de cocos ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului digestiv si previne aparitia problemelor la nivelul stomacului sau al aparatului digestiv, precum sindromul colonului iritabil. Acizii saturati au proprietati antimicrobiene care ajuta la tratarea infectiilor cu diverse bacterii, fungi sau paraziti care pot provoca indigestie
  • ajuta la mentinerea densitatii osoase –  calciul este o componenta importanta a oaselor si a dintilor, iar uleiul de cocos faciliteaza absorbtia calciului in organism, ajutand la intarirea dintilor si la mentinerea rezistentei osoase.
  • are efect anti-imbatranire – datorita continutului bogat de antioxidanti, vitamina A si E, uleiul de cocos are proprietati anti-imbatranire, reducand efectele nocive ale radicalilor liberi care imbatranesc pielea.
  • mentine sanatatea glandei tiroide – afectiunile glandei tiroide pot provoca caderea parului, deshidratarea pielii, stari de oboseala, sensibilitate crescuta la frig, cresterea in greutate sau depresie. Datorita acizilor grasi, uleiul de cocos ajuta la buna functionare a glandei tiroide si sustine functia tiroidiana care are rolul de a procesa vitaminele si mineralele, productia de hormoni si o buna dezvoltare la copii
  • regleaza nivelul de zahar in sange – datorita acidului lauric, uleiul de cocos in alimentatie  regleaza nivelul de zahar din sange si contribuie la o mai buna tolerare a glucozei
  • calmeaza durerile de gat – ca sa tratezi gatul iritat, poti face gargara  cu un amestec format din o lingura de ulei de cocos si apa calda cu lamaie. Acizii grasi din uleiul de cocos au efect dezinfectant datorita proprietatilor antimicrobiene
  • sporeste capacitatea de concentrare – un consum zilnic de ulei de cocos ajuta la imbunatatirea memoriei si sporeste capacitatea de concentrare, datorita acizilor grasi cu lant mediu din compozitia acestuia, benefici pentru creier.

Cum folosesti uleiul de cocos in bucatarie

Uleiul de cocos poate fi folosit pentru gatit fara probleme, deoarece este rezistent la temeperaturi inalte, iar compozitia lui ramane neschimbata. Acesta nu oxideaza usor, nu produce efectele nocive pe care le au alte uleiuri pentru gatit, punctul de ardere fiind la 180 de grade.

  • poti inlocui untul si uleiul folosit in mod normal la gatit
  • il poti adauga in salate, cafea, ceai sau lapte pentru o aroma deosebita. Daca vrei ca bautura sa nu fie uleioasa, ci cremoasa, amesteca cu o lingurita cat mai bine
  • il poti consuma simplu, pe o felie de paine unsa cu ulei de cocos si cu putina miere
  • poate inlocui energizantele sintetice, iar 1-2 lingurite pe zi sunt suficiente pentru a beneficia de toti nutrientii necesari
  • il poti adauga in smoothie-uri sau shake-uri proteice si cresc absorbtia de vitamine, proteine si de nutrienti
  • o lingurita de cocos inainte de masa contribuie la reducerea senzatiei de foame. Consumul de ulei de cocos activeaza producerea de cetone in organism, care ajuta la metabolizarea grasimilor si eliberarea energiei

 

 

De ce si cand trebuie folosit cu moderatie uleiul de cocos

Atunci cand alegi uleiul de cocos, trebuie sa tii cont ca cel mai bun este cel presat la rece, nu hidrogenat, deoarece pastreaza proprietatile sale benefice. Cu toate acestea, uleiul de cocos trebuie consumat cu moderatie de unele persoane si are cateva contraindicatii:

  • uleiul de cocos nu trebuie sa fie consumat in cantitati mari de persoanele care sufera de boli cardiovasculare, de diabet zaharat sau de cele care sufera de obezitate, din cauza continutului ridicat de acizi grasi si aportului caloric mare. Este recomandat consumul a numai 1-2 lingurite pe zi
  • uleiul de cocos poate fi consumat si de catre femeile insarcinate sau de cele care alapteaza, insa este indicat sa fie consumat cu moderatie, nu in mod excesiv. Cel mai indicat este uleiul de cocos presat la rece, ambalat in recipiente de sticla

Ulei de cocos si unt de cocos – caracteristici si diferente

Desi am putea crede ca uleiul de cocos si untul de cocos se aseamana, aceastea sunt de fapt doua produse diferite, care sunt folosite in mod diferit.

In ceea ce priveste modalitatea de producere, uleiul de cocos este extras din miezul nucii de cocos, prin diferite procedee (presare la cald sau la rece) in functie de care isi pastreaza calitatile naturale si este mai sanatos.

Untul de cocos este obtinut din intregul continut al nucii de cocos, incluzand pulpa si apa de cocos, care este maruntit si apoi transformat intr-o pasta cu consistenta unui piure.

Spre deosebire de uleiul de cocos, care contine doar acizi grasi si vitamine, untul de cocos are in compozitie toate grasimi, fibrele si nutrientii nucii de cocos.

Uleiul de cocos poate fi folosit atat in stare lichida, cat si in stare solida, pentru prajit sau pentru prepararea mancarurilor si prajiturilor.

Untul de cocos este mai putin folosit la gatit, insa poate fi consumat ca atare, in locul untului clasic. De asemenea, poate fi combinat atat cu mancaruri dulci, cat si cu cele sarate.