Densitatea energetica: ce este ea si de ce este importanta?

3 saptamani, 2 luni, 3 luni? – timpul ca sa dobandesti un obicei nou
noiembrie 12, 2019
Protejarea articulatiilor este importanta atunci cand faci sport?
noiembrie 24, 2019

Se stie clasica reteta de slabire: daca vrei sa slabesti trebuie sa mananci mai putine calorii decat consumi.

Ce reprezinta o calorie?

O calorie reprezinta unitatea folosita pentru a masura continutul energetic al alimentelor.

Atunci cand vrei sa slabesti multa lume spune ca trebuie sa iti numeri caloriile, dar in timp aceasta activitate devine plictisitoare si te face sa renunti la incercarea ta de a pierde in greutate.

Asa ca mai usor este sa iti creezi  un plan de control al greutatii bazat pe aportul de calorii in care sa consumi alimente cu o densitate energetica mai mica.

Ce este densitatea energetica si cum se calculeaza ea?

Densitatea energetica este cantitatea de energie per greutate a unui aliment si se exprima de obicei in calorii per gram (kcal/g). Alimentele cu o densitate energetica mai mica contin mai putine calorii pe gram decat alimentele cu densitate energetica mai mare. Asadar totul se rezuma la cantitatea – greutatea – alimentelor pe care le consumi in raport cu numarul de calorii al respectivelor alimente.

 

Pe ansamblu, trei elemente joaca un rol fundamental in densitatea energetica: apa, fibrele si grasimea.  Apa si fibrele confera greutate alimentelor, insa au un numar mic de calorii.

Majoritatea fructelor si legumelor au un continut mare de apa, ceea ce le face sa fie mai putin dense energetic decat alte alimente.

Alimentele cu continut mare de fibre, precum legumele si cerealele integrale, se digera mai lent, astfel incat vei avea o senzatie de satietate prelungita.

Ca sa iti aduci aminte despre fibre, ce sunt si la ce ajuta ele citeste aici:

http://duluana.ro/fibrele-alimentare-un-prieten-bun-pentru-o-alimentatie-sanatoasa/

Pe de alta parte, grasimile au o densitate energetica mare. Alimentele cu grasimi naturale sau adaugate contin mai multe calorii per greutate decat alimentele cu continut redus de grasime. Alimentele prajite, lactatele integrale, nucile si mezelurile grase sunt exemple de alimente cu densitate energetica mare.

Pentru mai multe exemple privind densitatea energetica a diferitelor alimente, da clic aici.

 

In concluzie: o dieta bazata pe alimente cu densitate energetica redusa iti va permite sa mananci mai multe portii din respectivele alimente, consumand insa mai putine calorii.

Alimentele cu o densitate energetica mai mica pot fi fara indoiala o optiune mai potrivita pentru controlul greutatii.

Insa trebuie sa retii ca anumite alimente cu densitate energetica mare contin grasimi sanatoase, precum cele care se gasesc in carnea de peste, in uleiul de masline, in avocado, nuci si seminte. Aceste alimente te pot face sa te simti satul, iti ofera nutrienti importanti, iar dieta ta devine mai placuta si mai usor de urmat.

De asemenea, vitaminele solubile in grasime, precum vitaminele A, D, E si K necesita un aport adecvat de grasimi pentru a putea fi absorbite de catre corp