Detoxifierea importanta pentru sanatate – Partea 5- Pielea

Detoxifierea importanta pentru sanatate – Partea 4- Plamanii
mai 22, 2019
Sfat de weekend – Cum sa iti pastrezi calmul indiferent de situatie
mai 24, 2019

Pielea este un organ de eliminare cu cea mai mare suprafata.

Pielea este ambalajul cu care ne prezentam in lume.

Putina lume observa, cu privire la organele corpului omenesc, ca pe departe cel mai mare dintre toate este pielea. Suprafata ei ajunge la aproximativ 2 mp, iar greutatea la 5 kg.

Nimeni nu stie cum ii arata stomacul, ficatul sau intestinul lui, dar oricine isi face prima impresie despre noi dupa cum arata pielea. Ridurile tradeaza nu numai varsta, dar si grija pe care, de-a lungul vietii, am acordat-o pielii.

Pe langa faptul ca regleaza temperatura si umiditatea corpului, pielea functioneaza si ca un plan de rezerva pentru celelalte organe mari de eliminare.  Daca colonul este incarcat, de exemplu, toxinele vor incerca sa iasa afara prin piele (iritatii, acnee si alte probleme ale pielii).

Pielea este invelisul care protejeaza restul organelor impotriva agresiunilor fizice, chimice sau biologice care pot veni din afara. Ea nu trebuie insa confundata cu invelisul exterior strict, cel care se vede cu ochiul liber. Pielea omului este constituita din trei straturi: epiderma, derma si hipoderma.

Citeste mai multe despre piele aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Piele_(anatomie)

Pentru o piele sanatoasa este important sa consumati alimente bogate in nutrienti : vitamine si minerale dar si acizi grasi esentiali, sa faceti exercitii, masaje si beti multe lichide pentru a incuraja pielea sa respire, sa transpire si sa elibereze toxinele.

SeminteleSemintele de chia, semintele de canepa, semintele de floarea soarelui, semintele de dovleac si semintele de in au efecte miraculoase asupra pielii tale. Cele de dovleac si cele de floarea soarelui sunt bogate in seleniu, vitamina E, magneziu si proteine. Seleniu si proteinele sunt cele care te protejeaza de riduri, vitamina E cea care iti hidrateaza pielea, iar magneziul cel care te ajuta sa diminuezi stresul. Acizii grasi Omega 3 din semintele de chia, de in si de canepa sunt perfecti pentru a te ajuta sa tii ridurile si acneea la distanta. Le poti amesteca in salata, in iaurtul cu fructe, in cereale sau in piureurile de fructe sau legume.

Cartofii dulci – Beta-carotenul este o substanta regasita in plante, care poate fi convertita in vitamina A an organism si se regaseate de obicei in legumele de culoare galbena, roaie sau portocalie, iar cartofii dulci reprezinta o sursa excelenta. Antioxidantii din cartofii dulci, odata consumati, sunt absorbiti de piele si functioneaza ca un strat de protectie in fata soarelui.

Healthy Eating, isolated on white background.

Ardeiul gras galben sau rosu –  La fel ca in cazul cartofilor dulci, ardeiul gras galben sau roau este o sursa importanta de beta-caroten, dar si de vitamina C, antioxidantul care sta la baza colagenului.

Broccoli – Este plin de vitamine si minerale importante pentru piele, precum vitamina A, vitamina C si zinc. Contine, in acelasi timp, luteina, care protejeaza pielea.

Spanacul – Este un aliment sanatos si bogat in nutrienti pe care ar trebui, cu siguranta, sa-l introduci in dieta ta zilnica. Este o sursa extraordinara de fier, acid folic, clorofila, vitamina E, magneziu, vitamina A, fibra, proteina vegetala si vitamina C. Acesta contine antioxidanti care lupta ampotriva diverselor probleme ale pielii.

Produse lactate cu continut scazut de grasimiProdusele lactate cu continut scazut de grasimi sunt surse excelente de vitamina A, o componenta importanta a pielii sanatoase. Vitamina A este esentiala pentru dezvoltarea celulelor pielii si obtinerea unor cantitati adecvate in dieta poate mentine o piele puternica si supla. Iaurtul cu continut scazut de grasimi contine, de asemenea, bacterii „vii” denumite acidofili, care sunt benefice pentru sanatatea digestiva. Digestia sanatoasa va poate asigura ca toate substantele nutritive pe care le consumati sunt absorbite de organism, care, la randul sau, va hrani pielea ca sa fie sanatoasa.

Murele, afinele, capaunile si pruneleMurelele, afinele, capaunile si prunele sunt fructe cu continut ridicat de antioxidanti. Pielea noastra este expusa zilnic radicalilor liberi. Aceatia provin din lucruri precum expunerea la soare sau poluarea si sunt responsabili pentru afectarea pielii si imbatranirea ei.

Antioxidantii, cum ar fi cei gasiti in fructele de padure, pot distruge aceati radicali liberi si pot proteja celulele de alte daune, la fel si ambatranirea prematura a pielii. Alte alimente care sunt surse bune de antioxidanti sunt: anghinare, fasole (cum ar fi cea neagra, roie sau pinto).

Somonul, nucile, avocado si semintele de inAcizii grasi esentiali ajuta la mentinerea membranelor celulare sanatoase. Celulele pielii sanatoase au o umiditate mai buna, ceea ce si da si elasticitate. Sursele bune de acizi grasi omega-3 si omega-6 includ somonul, nucile, si semintele de in. Acizii grasi esentiali, de asemenea, protejeaza contra inflamatiei, ceea ce face aceste alimente bune si pentru inima si artere, nu doar pentru piele.

Ceaiul verde –  Ceaiul verde este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante, care ajuta la protejarea membranelor celulare. Este, plin de acei antioxidanti si polifenoli (antiinflamatori) despre care atim ca sunt buni pentru piele.

ApaConsumul de apa adecvat in fiecare zi este benefic pentru organismul vostru, in general. Apa de baut normala, nu alte lichide, cum ar fi sifon sau sucuri, de asta au nevoie celulele pielii ca sa ramana hidratate si sa functioneze bine. De asemenea, apa ajuta celulele sa transfere substante nutritive si sa elimine toxinele, ceea ce poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii.