Din 7 în 7 ani suntem alți oameni :) – despre regenerarea organelor

Curcubeul – fenomenul care te ajută să fii sănătos și fericit
iunie 6, 2018
8 aspecte de care sa tii cont atunci cand vrei sa obtii rezultate
iunie 11, 2018

https://www.stockvault.net/

Cu o alimentatie sanatoasa, putem sa stimulam regenerarea fiecarui organ.  Organismul nostru are uimitoarea capacitate de a se autoregenera. In fiecare clipa, celule din organismul nostru mor si altele noi se nasc. Bineinteles ca datorita celuleor ce compun organele si au durata de viata diferita asa si acestea se regenereaza in perioade diferite. De exemplu, celulele rosii parcurg un ciclu complet de viata in patru luni, cele albe, intr-un an. Pielea se schimba o data la 2-3 saptamani, colonul la 4 zile, oasele la 10 ani, insa o data la 7 ani, isi incheie procesul de regenerare toate celulele corpului.

Din pacate procesul acesta de regenerare se poate reduce sau incetini destul de mult datorita toxinelor acumulate datorita poluarii si a multor aspecte negative cu care intram in contact.

Putem incerca totusi sa diminuam efectele negative ale poluarii asupra regenerarii corpului nostru prin intermediul unei alimentatii potrivite.

Ficatul se poate reface in 5 luni

 

Ficatul, foarte bine vascularizat, are o putere de refacere uimitoare, se reface complet in cinci luni si chiar mai repede. In cazul in care se indeparteaza prin operatie 70% din ficatul unei persoane, acesta va creste la loc, aproape in intregime, in numai doua luni. Pentru a ajuta ficatul sa intinereasca, se recomanda alimente bogate in acid folic si complexul de vitamine B. (lemn dulce, papadie, silimarina, suc de aloe, ulei de somon, lucerna, patrunjel, morcov, oregano, ginseng, armurariu)

Pielea

 

Pielea se reinnoieste o data la doua saptamani, pentru a putea proteja organismul mai bine contra diverselor substante cu care vine in contact, dar si pentru a se putea reface in urma ranirilor. Pentru o piele sanatoasa, trebuie sa consumam: fibre, cereale integrale, alimente bogate in acizi grasi Omega-3 (peste gras, avocado, nuci, seminte de in, seminte de dovleac, migdale), carne, peste, oua, ulei vegetal nerafinat si fructe oleaginoase, fructe de padure, citrice, rosii.

Inima intinereste o data la 20 de ani

 

Pana de curand se credea ca inima nu are capacitatea de a se regenera. Un studiu recent a descoperit ca acest organ este dotat cu celule stem care intineresc constant, de cel putin 3 sau 4 ori in timpul vietii. Daca inima nu s-ar regenera, durata ei de viata ar fi de numai 20 de ani. Dupa varsta de 35 de ani, inima oboseste si isi rareste bataile, numarul maxim de contractii pe minut scazand cu o bataie pe an. De asemenea, inima se micsoreaza cu o medie de 0,3 grame in fiecare an, pompand tot mai putin sange in corp.

La fel ca toti ceilalti muschi, inima ramane in forma cu exercitii fizice. Regenerarea celulelor cardiace se poate face cu substante neocardiogenice, capabile sa stimuleze formarea de tesut cardiac sanatos. Aceste substante benefice pentru inima sunt resveratrolul (extras din struguri) si ginsengul. Remedii care stimuleaza celulele stem si astfel, intineresc inima: infuzie de unguras si laptisor de matca. Ca inima sa functioneze bine, si sangele trebuie sa fie sanatos, dar si vasele prin care circula. Celulele rosii din sange traiesc cam patru luni. O singura picatura de sange contine milioane de asemenea celule, care ajuta la transportul oxigenului. Fierul faciliteaza acest proces, deci e bine sa mancam carne rosie, oua, carne de pui sau fasole, porumb, sfecla rosie, cacao. Plantele care combat anemia: vita de vie, flori de castan salbatic, paducel, pin, dovleac, telina. Vasele de sange ingustate isi pot recapata dimensiunile optime prin fortele proprii ale organismului, care poate construi chiar artere noi. Esentiala e alimentatia saraca in sare si colesterol. Se recomanda vinete, morcovi, ceapa, soia, peste, iaurt, ulei de floarea-soarelui, mere, gutui, tarate de ovaz si de orz. Dintre plante, sunt utile creson, praz, usturoi, hrean, suc de varza.

Creierul

Neuronii sunt singurele celule care nu se regenereaza. Mai exact, creierul nostru porneste cu celulele pe care le avem la nastere, in jur de 100 de miliarde. Cu toate acestea, exista doua zone ale cereierului care se regenereaza: bulbul olfactiv, responsabil de simtul mirosului, si hipotalamusul, care raspunde de capacitatea de invatare. Cerebelul este cu 3 ani mai tanar decat organismul. Aceasta parte din creier este localizata in partea dinspre ceafa a creierului si controleaza functiile motorii si ale echilibrului. Desi reprezinta doar 10% din totalul creierului, aici e sediul a mai mult de jumatate din neuroni. Este una dintre primele zone care se dezvolta la bebelusi. Creierul incepe sa se micsoreze de la varsta de 20 de ani si, in decursul vietii, isi pierde in jur de 10-15% din greutate.  Pierdem cate un gram din greutatea creierului pe an. Adica 100.000 de neuroni.  Cele mai bune alimente pentru sanatatea creierului sunt: fructele de padure (afine), nuci, avocado, banane, oua, somon, vinete, cafea, ciocolata neagra, iaurt, ceai verde, legumele cu frunze verzi, morcovi cruzi, vin rosu, cereale integrale, usturoi.

Plamanii

Plamanii contin mai multe tipuri de celule, care se innoiesc la perioade diferite de timp, de cel mai mult timp avind nevoie tesutul alveolar: circa un an. Pe de alta parte, celulele de la suprafata plaminilor se regenereaza o data la 2 sau 3 saptamani. Pentru regenerarea mai rapida si mai eficienta a plamanilor se recomanda vitamina A (acidul retinoic). O singura portie de morcovi, cartofi dulci sau mango ofera doza recomandata zilnic din aceasta vitamina. Antioxidantii ajuta la refacerea plamanilor. Vitamina C si flavonoide se gasesc in fructele si legumele proaspete, in special fructele de padure, verdeturile (broccoli), rosii, ardei si cirese. Lactatele, pestele, apa si cafeaua imbunatatesc activitatea pulmonara.

Intestinele

Varsta intestinelor este de numai 2-3 zile. Aceasta deoarece intestinele sunt expuse chimicalelor foarte corozive, precum acidul gastric. Anumite portiuni, care se protejeaza cu un mucus de acest acid, se regenereaza la fiecare 3-5 zile. Celulele mucoasei intestinale se hranesc si se regenereaza in proportie de 70% cu ajutorul acizilor grasi Omega. Acestia confera protectie contra cancerului si a bolilor inflamatorii ale intestinului. Prajelile si bauturi alcoolice afecteaza mucoasa intestinelor. Cei mai buni regeneratori ai intestinelor sunt: varza murata, patlagina, catina, arnica. sunt necesare 25-30 de grame de fibre in fiecare zi. invelisul stomacului (mucusul) se schimba complet la 5 zile.

surse: https://sites.google.com/site/leacuridinplante/Diverse/regenerarea