La ce ne ajuta intinderile inainte si dupa antrenament?

Termenul de intindere sau streching se refera la o gama de exercitii prin care se realizeaza intinderea musculaturii, mai exact miscari de mobilitate ale corpului, care se opresc la punctul maxim timp de un interval de 10-30 de secunde.

Desi aceste miscari sunt deosebit de importante majoritatea oamenilor le ignora si le considera pierdere de timp.

Haideti sa vedem pe scurt la ce ne ajuta aceste exercitii de intinderi.

Beneficiile asupra corpului tau sunt urmatoarele:

  • Imbunatatirea flexibilitatii si a mobilitatii. Pe masura ce inaintam in varsta, muschii tind sa se atrofieze, iar acest aspect conduce la restrictionarea flexibilitatii. Printre consecinte se numara mobilitatea scazuta, miscarile incetinite, raniri ale tesuturilor si luxatii ale ligamentelor. Ati vazut cat de mobili si flexibili sunt copii mici J Practic intinderile sunt deosebit de eficiente in imbunatatirea flexibilitatii si a mobilitatii.
  • Creste eficienta antrenamentelor pe termen lung. Datorita faptului ca datorita intinderilor obtii o mobilitate musculara si articulara mai buna, celelalte exercitii efectuate in cadrul antrenamentelor vor fi executate intr-un mod mult mai usor si mai corect.
  • Imbunatatirea circulatiei si evitarea accidentarilor. Intinderile ajuta la stimularea circulatiei sangelui. Intinderile sporesc cantitatea de sange transportatata catre muschi, ceea ce inseamna o circulatie sanguina mai buna, care va furniza muschilor substantele nutritive necesare si va ajuta eliminarea eficienta a reziduurilor din tesuturile musculare, acumulate in urma efortului.
  • Imbunatatirea activitatii cardiace sunt eficiente, de asemenea, pentru reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea functiei arteriale.
  • Relaxare. Stretchingul elibereaza tensiunea acumulata in muschi si articulatii si te ajuta sa te relaxezi. De asemenea, in timpul miscarilor de stretching, sunt eliberate endorfine in organism. Acestea induc o stare de calm si buna dispozitie. Din acest motiv, 5-10 minute de stretching dimineata, inainte sa-ti incepi ziua, sau seara pentru un somn odihnitor, sunt recomandate tuturor.

ATENTIE! Aceste exercitii de intinderi nu sunt acelasi lucru cu incalzirea inaintea antrenamentului.  Daca efectuezi miscari de stretching fara sa-ti incalzesti muschii inainte, esti mai predispus accidentarilor. Asadar, inainte de intinderi, mergi, alearga sau pedaleaza pe bicicleta stationara timp de 10 minute sau alege miscarile de intindere dupa finalizarea antrenamentelor, cand muschii sunt deja incalziti.

RETINE! Daca miscarile pe care le efectuezi iti provoaca durere de orice fel, inseamna ca fortezi capacitatea muschilor si articulatiilor. In timpul stretchingului este de asteptat sa resimti numai senzatia de tensiune.

 Importanta intinderilor inainte de antrenament

Dupa ce ti-ai facut incalzirea, absolut necesara inainte de antrenament, este recomandat sa faci si o scurta sesiune de stretching. In principiu, exercitiile ar trebui aplicate muschilor care urmeaza sa fie implicati in antrenamentul respectiv.

Ce aduce acest lucru inainte de antrenament?

  • Imbunatateste fluxul de oxigen: Atunci cand faci stretching, nivelul de oxigen al circulatiei sanguine a muschilor creste. Daca acestia nu primesc suficient oxigen, ai putea simti foarte repede tensiune, incordare si durere la nivelul genunchilor, soldurilor, gatului si spatelui.
  • Te ajuta sa ai antrenamente mai lungi: Pentru ca stretching-ul imbunatateste flexibilitatea articulatiilor, vei simti mai greu oboseala fizica.
  • Ajuta la prevenirea unor leziuni: Muschii sunt mult mai putin predispusi la intinderi sau rupturi, datorita faptului ca stretching-ul te ajuta sa iti coordonezi muschii mai usor.

Importanta intinderilor dupa antrenament

Ce aduce acest lucru dupa antrenament?

  • Elimina acidul lactic din muschi: Oboseala muschilor si durerea pot aparea chiar din momentul in care incepi antrenamentul, pentru ca acidul lactic incepe sa se produca. Stretching-ul te ajuta sa il elimini si sa iti relaxezi muschii.
  • Reduce aparitia crampelor musculare: Procesul de tranpiratie si deshidratarea pot provoca dureri musculare severe. Hidratarea si executarea unor exercitii de stretching in timpul si dupa antrenament scate riscul aparitiei crampelor musculare.
  • Favorizeaza coordonarea mai buna si tonifierea musculara: Stretching-ul grabeste procesul de refacere a muschilor, pregatindu-i astfel mai repede de un nou antrenament. Astfel, procesul de tonifiere are loc mult mai usor si eficient.
  • Imbunatateste postura generala a corpului: Dupa sesiunea de stretching, sportivii au tendinta de a se concentra mai mult asupra unei posturi corecte a corpului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*