Usturoiul contine compusi sulfurati, dintre care alicina este cea mai activa substanta. Acesti compusi sunt cunoscuti de foarte multa vreme pentru efectele lor terapeutice: scaderea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului rau, efect antimicrobian, combaterea micozelor cutanate, prevenirea racelilor, stimularea imunitatii (ca si alte plante similare, hrean, ceapa etc.)
Folosit zilnic, intareste sistemul imunitar reducand numarul si frecventa racelilor, ajuta la tratarea iritatiei gatului si scade riscul de a avea cancer.
Imbunatateste imunitatea. Usturoiul este o important sursa de vitamina C, B6 si minerale precum seleniu si magneziu – toate acestea avand ca efect cresterea rezistentei organismului impotriva infectiilor.
Trateaza raceala si gripa. Totodata, usturoiul reduce severitatea simptomelor aparute ca urmare a infectiilor din tractul respirator superior. Este eficient in astm si bronsite, stimuleaza expectoratiile, fiind de un real ajutor celor care sufera de bronsita cronica. Luat cu frecventa, usturoiul reduce probabilitatea infectiilor cailor respiratorii superioare.
Usturoiul este un superaliment pentru sanatatea inimii care imbunatateste circulatia, scade nivelul colesterolului „rau“ si previne bolile de inima. Totodata, incetineste formarea placilor pe artere, placi care cresc riscul de atac de cord si AVC.
Peste 200 de substante active, cum ar fi: potasiu, fosfor, o cantitate impresionanta de vitamina B si C, precum si calciu si proteine. Deosebit de activi sunt cei 70 de compusi care au in structura lor sulf.
Usturoiul este una dintre cele mai puternice arme pe care le putem avea pentru sustinerea sistemului imunitar. Are capacitatea de a stimula productia naturala de anticorpi din organism si combate infectiile, distrugand sute de tipuri de bacterii si virusuri.
Antibacterian si antifungic – O serie de studii au demonstrat ca usturoiul are puternice efecte antibacteriene si antifungice. Conform rezultatelor acestor studii, consumul pe termen lung de usturoi poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabila de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric si cel duodenal.
Antibiotic natural si antiparazitar – Usturoiul are efect de antibiotic natural impotriva unor micro-organisme, cum ar fi: Stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum si impotriva parazitilor intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc) prin efectul sau antihelmintic. Examinand efectele antivirale ale usturoiului, cercetatorii au descoperit ca alicina sulfurica, pe care acesta o contine, este eficienta, printre altele, impotriva virusului ce cauzeaza herpesul.
Accelereaza epitelizarea si vindecarea ranilor – Usturoiul este cunoscut pentru faptul ca ajuta la vindecarea infectiilor urechii pe care le au, uneori, copiii. Actioneaza ca un antibiotic natural, fara avea insa efecte secundare si fara a distruge bacteriile sanatoase. Sucul crud obtinut din cativa catei de usturoi poate fi introdus direct in ureche. Durerea nu va persista foarte mult timp, iar infectia va fi inlaturata.
Usturoiul are efecte benefice si asupra pielii: consumul regulat de usturoi tonifica pielea si o face neteda, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este ca usturoiul poate tine sub control matreata si poate ajuta in caz de caderea parului.
Reduce nivelului de colesterol „rau”
Reduce tensiunea arteriala
Consumul de usturoi poate fi eficient in tratarea hipertensiunii arteriale.
In principal, usturoiul se consuma crud, ca atare, adaugat in mancare sau sub forma de mujdei. Datorita uleiului pe care il contine, acesta protejeaza mucoasele gastrice de actiunea iritativa (pentru unele persoane) si elimina, pana a doua zi, mirosul neplacut.
O alta metoda de consum al usturoiului, fara a avea neajunsul mirosului neplacut, este urmatoarea: se curata un catel de usturoi, se taie foarte marunt si se inghite cu o cantitate suficienta de apa.
Exista desigur si unele efecte secundare pe care trebuie sa le luat in considerare inainte de a consuma cantitati mari de usturoi, pentru a obtine toate aceste beneficii.
Orice, consumat cu moderatie functioneaza bine, dar daca se exagereaza, apar efecte negative.
Mirosul neplacut al corpului – Daca o persoana va consuma prea mult usturoi va observa ca organismul sa va incepe sa miroasa a usturoi. Acest lucru este rezultatul faptului ca usturoiul este secretat prin pori si fenomenul va persista pana cand usturoiul va fi complet eliminat din organism.
Respiratie dezagreabila – Consumul unei cantitati prea mari de usturoi crud poate cauza respiratie urat mirositoare si acest lucru ar putea afecta viata sociala a consumatorului.
Probleme de digestie – Prea mult ustoroi nu poate decat sa faca rau, intrucat acesta poate sa arda mucoasa stomacului si sa provoace durere accentuata.
Alergii – Pentru unele dintre persoanele alergice, usturoiul ar putea declansa eruptii cutanate, febra sau varsaturi. Acesta ar putea reactiona negativ in prezenta unor anticoagulante.
Ingrediente: 1l supa de legume, 100g usturoi (aproximativ 20-30 de catei), 3 cartofi mici, sare si piper, 2 felii de paine, 2 linguri ulei de masline, parmezan ras
Modalitate de preparare: Fierbeti usturoiul tocat marunt impreuna cu cartofii si supa de legume timp de 30 de minute. Amestecati apoi cu blenderul pana la omogenizare si adaugati sare si piper dupa gust. Prajiti feliile de paine si le ungeti cu un catel de usturoi. Stropiti painea prajita cu putin ulei de masline si puneti-o pe fundul castronului de supa. Puneti peste paine supa fierbinte si presarati parmezan ras chiar inainte sa o serviti.