Mananci excesiv si ai pofta de mancare inexplicabila – E621 sau monoglutamatul de sodiu poate fi vinovatul

Arte martiale “pe tocuri” – cateva motive pentru care femeile ar trebui sa faca arte martiale
aprilie 12, 2019
Doua idei de mese pentru cina care sunt gata in 20 de minute si nu depasesc 350 de calorii
aprilie 17, 2019

Faci si tu parte din categoria persoanelor care atunci cand mananca in oras o mancare pe care o face si acasa are impresia ca aceasta este mai gustoasa in oras? Si ca desi portiile sunt mai mari decat acasa poti sa manaci tot si parca sa mai vrei rapid inca o portie? Esti si tu in categoria in care zice ca dimineata la prima ora nu poate sa manance un piept de pui la gratar dar poate manca mezeluri sau cremvusti cu ketch-up si mustar?

Practic atunci cand mananci un aliment din comert care este foarte procesat mananci de pofta, nu mananci pentru ca iti este foame. Pofta asta este data de adaosul de monoglutamat de sodiu sau aditivul E621.

Monoglutamatul de Sodiu sau E621 este responsabil cu obezitatea deoarece creste cu 40% -50% pofta de mancare. Te va face sa-ti doresti sa mananci chiar daca nu iti este foame. Provoaca dependenta si are un efect vasoconstrictor asupra sistemului circulator, ingustand vasele de sange.

Monoglutamatul de Sodiu sau E621 ajuta anumite alimente, cum sunt de exemplu crenvurstii, obtinuti din resturi bizare de carne pe care oricine le-ar arunca la gunoi, sa fie un produs atat de delicios, incat sa mai ceri inca unul. Te face sa mai vrei, sa mai ceri si sa-l preferi altor alimente. Este ceea ce se cheama dependenta.

Cei care mananca des alimente procesate si imbogatite cu monoglutamat de sodiu vor ajunge sa dezvolte o asa mare dependenta incat fructele si legume in stare cruda li se vor parea alimente care nu le aduc niciun pic de satisfactie.

Dar cum este definit E621?

Conform site-ului InfoCons la adresa:  https://www.infocons.ro/ro/dictionar/monoglutamat-de-sodiu?fp=1

Definitie-„Aditiv alimentar cu functie de potentiator de aroma. Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obtine prin fermentatie bacteriana din melasa. Glutamatul monosodic se utilizeaza pentru a accentua aroma si gustul natural al alimentelor. Glutamatii confera gustul „umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de baza, alaturi de cel dulce, acru, sarat si amar. Se poate adauga in orice aliment, inclusiv in bauturi alcoolice sau nealcoolice in proportie de pana la 1%, permitand astfel micsorarea cantitatii necesare de sare. O proportie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate sa-l denatureze. Unele studii au evidentiat un potential neurotoxic al glutamatilor asupra copiilor si chiar asupra adultilor, in timp ce alte studii nu. Totusi, potentialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca si aspartatul din Aspartam) este un neurotransmitator, iar bariera sangvina cerebrala, care asigura protectia creierului de toxine si neurotransmitatori in exces nu este suficient dezvoltata la copii, iar la adulti poate sa nu protejeze toate zonele cerebrale sau sa fie deteriorata. Astfel, glutamatul se transforma intr-o asa-numita excitotoxina, care stimuleaza excesiv neuronii, distrugandu-i.”

 

Deci practic Glutamatul monosodic este in opinia specialistilor un drog ce ataca neuronii si pacaleste creierul, facandu-te sa crezi ca mancarea are un gust excelent, dar in realitate ingredientele folosite sunt extrem de nocive si fara valoare nutritionala reala.

Organele noastre interne contin receptori ai glutamatului, ele reactionand intr-un mod specific la prezenta acestuia. Atunci cand acesti receptori sunt suprasolicitati, se produc o serie de dezechilibre interne ce duc inevitabil la probleme de sanatate si astfel se poate ajunge la deteriorarea ficatului si a rinichilor, precum si cu cresterea presiunii arteriale.  Mai mult decat atat, excitotoxinele au fost asociate cu deteriorarea creierului, ducand la o serie de boli neurologice precum Parkinson, Alzheimer, dementa, scleroza laterala amiotrofica, scleroza multipla, lupus si multe altele.

Monoglutamatul de sodiu nu are niciun gust, insa modifica gustul alimentelor. Cum? Actionand asupra creierului, pacalindu-l ca ceea ce mancam noi este delicios. E621 este o excitocina care suprastimuleaza creierul cauzand productia excesiva de dopamina. Se creeaza, astfel, o excitatie asemanatoare consumului de droguri, ducand la dependenta si la mancatul excesiv. Iar in timpul acestui proces, celulele creierului sunt distruse. Efectele asupra dezvoltarii copilului, al carui creier este in continua schimbare si dezvoltare, sunt numeroase si periculoase.

Este folosit in foarte multe preparate, in ziua de astazi, datorita capacitatii sale de amplificare a gustului. Mancarea care contine monoglutamat este mult mai gustoasa. Asa ca foarte multe restaurante folosesc aceasta chimicala. Mancarea chinezeasca este cea mai cunoscuta printre acele alimente care contin monoglutamat de sodiu.

Producatorii reusesc sa ascunda cu abilitate E621 pe etichetele produselor lor, inlocuindu-l cu alte denumiri: proteina vegetala hidrolizata, cazeinat de sodiu, cazeinat de calciu, extract din drojdie, extract de malt, glutamat de potasiu,  acid glutamic, extract de soia, izolat proteic, glutamat monosodic, glutamat de sodiu, concentrat de carne sau concentrat proteic. Este normal sa avem suspiciuni cu privire la substantele produse din lapte, zer, vegetale, ovaz, grau, soia, proteine colagenice si gelatina. Glutamatul de sodiu poate fi gasit in produsele lactate, bauturi racoritoare, bomboane, guma de mestecat, bauturi energizante, unele medicamente, suplimente alimentare, sos de soia, carnati, salam, parizer, condimente, supe instant, branzeturi, legume in conserva, bulion, aroma naturala de pui, sosuri și în multe alte alimente procesate. Este ascuns si in sapunuri, sampoane, tratamente pentru par si cosmetice.

Din pacate, substanta exista in unele alimente pe care le consumam zilnic.

Care sunt acele alimente care contin monoglutamat de sodiu? Iata despre ce este vorba:

mancare chinezeasca. Nu ti se pare ciudat ca aceste preparate sunt extraordinar de gustoase? Fie ca mananci pachetele de primavara, friptura, ba chiar si orezul si salatele par formidabile. Asta pentru ca ele contin acest chimical nociv, care schimba perceptia gustului si ai senzatia ca mananci ceva special de-a dreptul. Incearca sa faci aceeasi reteta acasa cu aceleasi ingrediente. Nu vei obtine niciodata acelasi gust, acum stii de ce

sosuri. Fereste-te de ele, sunt foarte periculoase. Pe langa monoglutamat, contin si alti potentiatori de aroma, la fel de nocivi. Nu fac decat sa te “pacaleasca” cu gustul lor. Nutrienti zero, vitamine zero, calorii…din belsug!

semipreparate. Ce bune sunt acele snitele, pizza, lasagna, hamburgeri, etc “gata de facut”. Se prepara in 5 minunte si ai senzatia ca ai facut o super afacere. Sa fie oare asa? Desigur ca nu, acele produse sunt adevarate “bombe” chimice, periculoase pentru sanatatea ta. Clar ca fac parte din categoria acelor alimente care contin monoglutamat de sodiu

fast-food si patiserie. Sa mai precizam ca si aceste produse sunt pline de aditivi alimentari, meniti sa ne schimbe perceptia gustului? Probabil ca ai observat ca un hamburger are de multe ori un gust exploziv, fiind aproape imposibil de refuzat…Acesta era motivul

alimente vegetariene. Acele produse din soia, fie ca vorbim de snitele, burgeri sau branza vegetala, foarte multe dintre acestea contin monoglutamat. Asa ca, te feresti sa mananci carne, dar dai de alte probleme. Asigura-te ca achizitionezi alimente dintr-o sursa sigura

snacksuri. De orice fel. Fie ca vorbim de chipsuri, tortilla, nachos sau alte minunatii…Stai linistita, nu sunt asa delicioase cum par. De fapt, abunda in potentiatori de aroma de tot felul. Iar tu ai senzatia ca mananci ceva delicios

Cum sa eviti monglutamatul de sodiu?

Evitarea acestui aditiv inseamna evitarea alimentelor procesate din supermarketuri si adoptarea unui stil de viata in care hrana este preparata pe cat posibil acasa. Nu in ultimul rand, citeste cu atentie etichetele ambalajelor si evita produsele care contin denumiri ca cele pe care le-am mentionat mai sus sau produse ce contin anumite ingrediente ce au in componenta cantitati de monoglutamat de sodiu. Evita pe cat posibil condimentele de tip vegeta, mezelurile, supele „la plic” sau „cuburile magice”, precum si sosurile de soia, conserve, snack-suri si alte produse procesate reprezinta un prim pas eficient. Construirea unei diete care sa se bazeze pe mancarea gatita acasa fara prea multe condimente, ci aromata cu legume proaspete este alegerea sanatoasa pentru tine si pentru familia ta cu beneficii pe termen lung.