De foarte multe ori am auzit de la multe persoane cu care m-am intalnit: vreau si eu sa fac sport sau vreau si eu sa slabesc. Si de fiecare data eu le-am raspuns simplu: Si de ce nu o faci? 😀 Raspunsurile au fost in mare parte aceleasi: nu am timpul tau, nu am cum sa fac asa ceva, tu nu ai responsabilitatile mele, eu nu pot etc.
Tot ceea ce spunem sunt scuze pe care mintea noastra le cauta si le considera justificate pentru noi, pentru a se proteja si a nu iesi din zona de confort. Este adevarat ca suntem oameni diferiti cu nevoi si probleme diferite, cu responsabilitati si activitati diferite. Dar asta nu inseamna ca problemele unora sunt mai justificabile ca scuze decat ale altora. Problemele unei persoane sunt intotdeauna cele mai importante pentru ea si niciodata nu trebuie sa te compari cu altii atunci cand vrei sa faci o schimbare in viata TA, pentru ca tu trebuie sa aduci schimbarea in cadrul activitatilor, problemelor si responsabilitatilor tale. NICIODATA nu te compara cu nimeni decat cu tine, din punctul meu de vedere.
Personal am experimentat multe provocari in diferite momente in viata si inca experimentez si ma lupt cu o gramada de lucruri DAR consider ca atunci cand vrei sa faci o schimbare trebuie sa ai grija la „Mintea” ta care incearca sa te pacaleasca si sa constientizezi acest lucru.
Recent o fata cu care lucrez acum mi-a spus nu am putut sa tina regimul pentru ca are o perioada foarte aglomerata la birou si a trebuit sa manance noaptea placinta. Dar i-am spus ca nu e adevarat acest lucru si ca de fapt se minte singura, pentru ca intotdeauna va avea o perioada aglomerata in viata si intotdeauna va gasi o scuza sa considere justificata aceasta stationare in zona de confort. Daca munca ei este stresanta atunci va trebui sa schimbe generatorul de stres sau sa accepte ca va manca noaptea, dar desi la nivel verbal mi-a dat dreptate am simtit scuza numarul 10 😀 (citeste pana la final daca ai rabdare), ceea ce inseamna ca va trebui sa lucrez cu ea la alt nivel de constientizare pana la momentul la care ea va alege singura sa faca schimbarile bune pentru ea, dar trebuie sa fie pregatita sa faca aceste schimbari si alegerile trebuie sa fie ale ei. In acest moment nu este pregatita pentru o schimbare atat de majora dar cu pasi mici si schimbari importante in modul de alimentatie si miscare si a unui program discipliniat va evolua si va reusi sa devina o versiune mai buna a ei :).
Daca nu esti pregatit sa iesi din zona de confort atunci cand vrei o schimbare in viata ta atunci nu vei obtine niciodata rezultatul dorit. Este usor? IN MOD SIGUR NU! DAR IN MOD SIGUR MERITA!
Asa ca, eu cred ca pentru a obtine o schimbare in viata ta in primul rand trebuie sa inveti sa observi scuzele pe care le gasesti si sa le intelegi, astfel incat sa poti sa evoluezi in orice schimbare iti propui.
Indiferent ca vrei sa slabesti, sau sa renunti la un viciu (fumat, alcool etc), sau sa te apuci de sport sau orice aspect in viata ta trebuie sa inveti sa te detasezi de minciunile pe care mintea ta le gaseste ca sa te opreasca din evolutie.
Desi poate suna ciudat acest lucru este adevarat. In mod normal mintea ta ar trebui sa isi doreasca evolutie si tocmai ea stopeaza acest lucru, dar o face tocmai in dorinta de a avea confort. Confortul acesta ofera in general o stare de siguranta si atunci in momentul in care intervine o schimbare oricat de mica in acest confort mintea intra in panica :).
Centralizez cateva dintre cele mai comune scuze pe care le-am auzit si ca sa fiu sincera si eu le-am avut si experimentat si inca le experimentez de fiecare data cand sunt nevoita sa lupt cu o schimbare in viata mea. Tu in cate din ele te regasesti? 😀
1. Nu pot sa fac ceva – Aceasta este cea mai folosita scuza pentru a nu face ceva. Cand ceva pare prea greu, intervine mintea ta si iti ofera soluţia: „Stai in banca ta ca nu poti sa faci asta ca e greu.” De fapt mintea ta nu vrea sa iasa din zona de confort si iti strica increderea in tine atat de puternic, incat ajungi sa crezi ca, intr-adevar, nu poti face lucrul respectiv.
2. Tu poti face asta dar nu si eu – aceasta scuza se leaga de cea anterioara, legata de increderea in tine si astfel vei gasi suficiente scuze pentru care altcineva poate si tu nu poti : „Nu are copii si de asta are suficient timp pentru a iesi la alergat şi a manca sanatos”, „nu are o slujba la fel de stresanta ca a mea şi de aceea a reuşit sa se lase de fumat iar eu nu” etc.
3. Nu stiu cum sa fac – Foarte adevarat. Nimeni nu s-a nascut invatat. Dar suntem inzestrati de natura cu o capacitate incredibila de procesare şi asimilare a informatiilor.
Daca vrei o schimbare informeaza-te, cere ajutorul de la cei care stiu mai multe decat tine, invata, evolueaza, analizeaza si decide. Ideea este ca depinde ce schimbare vrei si momentul la care esti atunci cand vrei ceva cat si faptul ca trebuie sa fii realist cu asteptarile.
Stiu persoane care au inceput sa alerge prima oara la 70 de ani si au ajuns la 80 de ani cu sute de competitii de alergare, dar asta nu inseamna ca ele isi propun sa depaseasca timpul unei persoane de 20 de ani sau al unei persoane care alearga de 30 de ani si acum are 50 de ani.
Important este ca daca vrei sa faci o schimbare si nu stii cum sa faci ai toate resursele sa afli cum sa faci lucrul acesta.
4. Lasa pe mai tarziu, sau vesnica o sa fraza o sa incep de luni sau de la anul 😀 – Cand e vorba despre un efort, primul lucru care iţi vine in minte este daca nu cumva poţi sa-l faci mai tarziu. Normal ca poti amana. Dar mai tarziu vei simţi acelasi lucru. De fapt, amanad actiunile te va face mai putin disciplinat si cu siguranţa un asemenea obicei nu te va ajuta sa evoluezi. Daca vrei sa aflii mai multe despre disciplina citeste mai multe aici:
5. Viaţa e frumoasa şi trebuie traita –Este preferata mea! Viata este frumoasa si trebuie traita DAR sa nu folosesti acest lucru in situatii nepotrivite :D. Mancarea la fast food chiar este gustoasa. Şi tortul de ciocolata iţi lasa gura apa doar cand te gandeşti la el, iar in cazul meu untul de arahide ma face sa vreau mai mult :D. Nu-i aşa ca viaţa este frumoasa?
Nu ştiu cat de frumoasa este in cazul in care poti avea probleme de sanatate din cauza ca nu ai acordat suficienta importanţa dietei.
Stii cat de frumoasa e viata atunci cand faci miscare zilnic si ai grija ce mananci? NU??? Incearca 😉
6. Alta scuza des intalnita este imi trebuie neaparat….ceva. Acest ceva poate fi o tigara sau o prajitura sau o anumita haina, un lucru fara de care credem ca nu am putea trai fara el, pentru ca il asociem cu anumite lucrui placute noua. Mie imi place foarte mult cafeaua dimineata si am impresia ca indiferent de starea pe care o am ma pune pe picioare, dar la fel de bine stiu ca pot functiona si fara cafea si daca voi vrea sa fac o schimbare in viata mea care presupune renuntarea la cafea atunci o pot face.
7. Sunt obosit – Cine nu este? 😀 dar totusi m-am sculat din pat si am alergat 10,5 km de care sunt deosebit de mandra. Sa nu intelegeti gresit pentru a funcţiona corect si eficient, organismul are nevoie de odihna. Dar trebuie sa faceti diferent dintre atunci cand esti epuizat si simti nevoia sa te odihnesti, fata de atunci cand esti putin obosit si, avand asta in minte, pierzi o dupa-amiaza intreaga lenevind, fara sa faci nimic, eventual in fata televizorului mancand chipsuri, alune si eventual band bere.
8. Merit o pauza sau o recompensa sau in cazul dietelor de slabire acel cheat day – sunt de acord ca atunci cand ai un obiectiv cu totii meritam o recompensa, dar trebuie sa ai grija sa nu faci din asta un obicei foarte des si sa te bucuri de recompensa ta dupa ce ti-ai atins obiectivul definit. De exemplu intr-o dieta nu e bine sa ai neaparat o zi de pauza pe saptamana si eventual atunci strici tot ce ai facut toata saptamana, eventual faci si putin mai rau si apoi esti trist ca nu ai rezultate. Te poti recompensa dupa 3 luni in care ti-ai atins obiectivul de a slabi x kg. Aici ma refer la faptul ca dieta ta este echilibrata cu toti nutrientii importanti.
De exemplu eu cand vreau sa ma recompensez aleg varianta papanasi 😀 cu multa smantana si dulceata sau varianta unt de arahide 😀
9. Nu trage tare ca o sa ajungi acolo dar mai incet, ai rabdare – Aceasta este mintea ta, incercand sa te faca sa o laşi mai moale, ca nu cumva sa ieşi din zona de confort.
Este mai uşor sa te opreşti cand oboseşti, decat sa tragi tare şi sa evoluezi. Foarte important este sa mergi in ritmul tau, intradevar, pentru ca suntem diferiti si fiecare dintre noi avem ritmul propriu dar trebuie sa tii cont ca atunci cand vrei sa scoti tot ce e mai bun din tine trebuie sa iti dai toata silinta si sa depui tot efortul de care esti capabil.
Nu vei ajunge sa faci 30 de abdomene daca tu te opresti mereu la 20 :D.
10. Imi este frica – Nimeni nu recunoaste, uneori chiar si eu :D, dar acesta este unul dintre motivele principale pentru care nu facem fix ceea ce ne dorim.
Uneori iti este frica sa spui exact ce crezi pentru ca nu stii ce vor crede ceilalti sau cum te vor judeca.
Iti este frica sa iti dai demisia de la un loc de munca la care nu te regasesti sau la care nu esti apreciat sau chiar jignit, pentru ca nu ai siguranta ca planul tau va functiona ulterior.
Iti este frica sa incepi o afacere, pentru ca nu iti garanteaza nimeni ca va avea succes.
Toate aceste frici vin din nevoia noastra de autoconservare şi din faptul ca mintea nu vrea sa se complice prea mult.
Dar doar pentru ca ne este frica, nu inseamna ca nu putem face ceva.
Se poate intampla ca lucrurile sa nu mearga fix cum ti-ai imaginat, dar faptul ca ai avut curajul sa-ti infunţi teama este mai important decat rezultatul in sine. Pentru ca atunci vor aparea, din neant 😀, alte oportunitati, chiar mai bune decat ce ţi-ai propus initial –
SPER 🙂
http://duluana.ro/8-aspecte-de-care-sa-tii-cont-atunci-cand-vrei-sa-obtii-rezultate/
Cum treci peste scuze si iesi din zona de confort? Constientizeaza si fii realist!
Atunci cand vrei sa faci o schimbare vezi care sunt primele piedici care iti vin in minte :D, apoi gaseste o solutie pentru fiecare piedica, pentru ca exista. Daca nu poti sa o faci singur, cere ajutorul unei persoane care sa te ajute DAR fii constient ca acea persoana, daca este o persoana corecta nu va spune ceea ce gandesti tu deci trebuie sa fii deschis.
Daca totusi uneori ai cedat si ai cazut in plasa confortului nu te judeca DAR constientizeaza ca ai cedat in fata unui motiv (de multe ori neintemeiat), nu pentru ca nu ai fi putut face acel lucru. Analizeaza consecintele si daca rezultatul nu te multumeste, asigura-te ca-ti vei aminti acest lucru.
Daca ai decis sa iesi din zona de confort si sa iti urmaresti obiectivul, analizeaza si asta.
Daca reusesti sa-ti faci un obicei din acest proces, vei ajunge sa te cunosti foarte bine şi nu vei mai ceda in fata acestor minciuni pe care mintea ţi le prezinta.