Perseverenta este principala trasatura a oamenilor de succes. Perseverenta inseamna sa ai increderea in tine. Inseamna ca atunci cand vrei ceva cu adevarat, indiferent de cate piedici iti sunt puse, nu renunti pana nu obtii ce ti-ai propus. Perseverenta denota incredere si rabdare.
Perseverenta de care dai dovada este direct proportionala cu increderea pe care o ai in tine insuti. Fii increzator, fii perseverent, fii invingator! [Colin Turner]
Printre caracteristicile si obiceiurile persoanelor perseverente se numara urmatoarele:
- Dorinta de a realiza ce si-au propus este foarte mare si pentru asta o persoana perseverenta va munci intotdeauna ca sa obtina ce i se cuvine. E o vorba ca spune ca: „Daca iti doresti cu adevarat sa faci ceva, vei gasi o cale. Daca nu, vei gasi o scuza.” – si cred ca asa este, asa ca atunci cand nu faci un anumit lucru desi verbal declari ca vrei atunci poate ar fi bine sa analizezi si sa vezi daca chiar este ceea ce vrei.
- Ca sa fii perseverent trebuie in primul rand sa te cunosti cel mai bine. Sa ai incredere in ceea ce poti, sa iti cunosti punctele forte si sa fii sincer in ce priveste slabiciunile si defectele tale. Asta inseamna ca trebuie sa ai stima pentru propria persoana, respect de sine si nu in ultimul rand incredere in tine.
- Un om perseverent va avea obiceiuri bune dezvoltate. Exista o alta vorba care spune ca : „Motivatia este cea care da startul. Obiceiul este cel care te face sa continui.”. Un om perseverent este constient de faptul ca motivatia se pierde destul de usor si este greu sa pastrezi aceasta motivatie mai ales cand nu vezi rezultate la ceea ce ti-ai propus, dar un om perseverent va continua deoarece el priveste in viitor si crede ca ceea ce face ii va aduce rezultatele dorite.
- Un om perseverent nu se teme sa isi paraseasca zona de confort. Asta este una dintre provocarile cele mai grele, dar o persoana care vrea sa obtina un anumit rezultat este constienta de faptul ca acel rezultat nu va fi obtinut daca nu isi depaseste zona de confort si va face acest lucru cu pasi mici dar ceea ce este foarte important este ca vor fi siguri. Cu ajutorul perseverentei va planifica totul in detaliu, si va face inclusiv anumite lucruri dificile sau mai putin placute, dar importante pentru atingerea scopului si asa se va bucura de fiecare mica victorie, stiind ca este cu un pas mai aproape de telul propus. In general din pacate oamenii sunt motivati doar de suferinta. Daca nu exista, atunci intram in zona de confort, si nu mai evoluezi si progresezi. Atunci perseverenta ne ajuta sa facem acel lucru mai usor de facut. Nu pentru ca natura acelui lucru s-a schimbat ci pentru ca puterea noastra de a face acel lucru a crescut. Suntem ceea ce facem in mod repetat. Asadar, excelenta nu e rezultatul unei actiuni ci alunui obicei.
- O persoana perseverenta va face tot ceea ce promite ca va face.
- O persoana perseerenta este flexibila si realista. Nu-si fixeaza obiective de neatins si nu este perfectionista. Nu urmaresc obsesiv un scop si nu-si fixeaza scopuri care nu duc la ceva valoros.
- Persoanele perseverente au rabdare – inteleg ca nu se poate atinge scopul imediat, ca e nevoie de efort si tenacitate
Granita dintre perseverenta si incapatanare este extrem de mica, diferenta facand-o rigiditatea si egoismul.
In timp ce a fi perseverenta e o calitate, a fi incapatanat poate fi considerat un defect si nu o dovada de vointa. O persoana incapatanata insista cu indarjire pe drumul sau, fara a realiza ca s-ar putea apropia de o fundatura. Ea nu isi schimba parerile sau ideile nici atunci cand i se aduc argumente de solide, si nici nu este capabila sa fie realista cand e cazul. Desi o problema poate avea si alte solutii mai bune, va considera mereu ca cea gasita de ea e singura.
In concluzie: Baza perseverentei este vointa. Multi renuntam la primul obstacol. Ne apucam de diferite lucruri si apoi renuntam DAR perseverenta nu are nici un substitut.
Abilitatea noastra de a persevera, in ciuda obstacolelor si a dezamagirilor, denota incredere in noi insine. Perseverenta este “o calitate de fier” in drumul spre succes. [Peter Arnold]
Ce poti sa faci?
- Fa sport in mod regulat sau exercitii fizice. Se vor forma retele neuronale noi, se “impregneaza” mintea cu perseverenta si apoi aceasta se transpune in alte domenii de activitate.
- Cand lucrezi la un proiect sau la orice alta activitate nu te opri atunci cand incepi sa te simti obosit. Mai lucreaza putin si vei constata ca ai avansat mai mult decat ti-ai imaginat. Astfel, vei fi mai satisfacut.
- Actioneaza in fiecare zi in directia dorita. In acest fel, vei ramane conectat la scopurile si dorintele tale, nu-ti vei pierde rabdarea si speranta. E util sa-ti definesti obiectivele si sa le scrii. Reciteste lista si modific-o daca consideri ca e necesar.
- Gandeste-te la un vis/dorinta pe care o ai si care a ramas la stadiul de “vis”. Transforma acest vis in proiect (ai grija sa nu-ti depaseasca puterile). Stabileste obiectivele, lucreaza zilnic la acest proiect si nu abandona pana nu-l realizezi.
NU UITA: Succesul inseamna sa perseverezi acolo unde ceilalti renunta. [William Feather]