Salata de „vreme rece” care te ajuta sa treci mai usor la noile temperaturi

Febra musculara si ce sa faci sa scapi de ea in mod sanatos
noiembrie 16, 2018
Suntem complecsi :) – Toate se leaga Serotonina, Triptofanul si Melatonina
noiembrie 20, 2018

Healthy Eating

Pentru ca de dimineata m-am trezit si am vazut zapada si frig mi-am dat seama ca vine iarna ? (uneori sunt foarte perspicace ) siiii ca sa nu ne prinda nepregatiti m-am gandit sa scriu o reteta de salata, care mie imi place foarte mult, e usor de facut si are o gramada de proprietati care sa te ajute sa ai o stare de sanatate generala buna.

Iti recomand sa o incerci macar in 4 zile din 7 si sa imi spui ce parere ai.

Ceaiurile sunt si ele foarte benefice in aceasta perioada deoarece au rol de hidratare, cresc imunitatea generala, incalzesc organismul, relaxeaza si tonifica. In acest scop pot fi consumate diverse infuzii: din soc, tei, musetel, iasomie, cimbrisor, muguri de pin, ghimbir, ceai verde etc. Ceaiurile trebuie consumate caldute, de preferat cu lamaie, iar, ca si indulcitor, este recomandat a se folosi miere.

Pentru salata aveti nevoie de 1 sfecla micuta (200 g), 2 morcovi(150 g) si 1 mar (150 g). Aceasta contine un numar de 226 calorii, 46 g carbohidrati din cei minim 130 g de care aveti nevoie, 5 g de proteina si 1 g de grasimi dar un numar important de fibre, respectiv 9 g.

Reteta de preparare e simpla: Cureti sfecla si morcovii, speli bine marul, le dai pe toate pe razatoare si le amesteci. Daca nu iti place gustul de sfecla cruda atunci poti sa o fierbi sau sa o faci la cuptor, dar durata de pregatire a salatei creste ?

La ce te ajuta aceasta salata:

  • Detoxifica ficatul si rinichii,
  • Previne dezvoltarea tumorilor,
  • Reduce durerea menstruala,
  • Fortifica sistemul imunitar,
  • Intinereste pielea,
  • Trateaza tiroida,
  • Ajuta la slabit.

Atentie: daca ai anumite probleme de sanatate trebuie sa ai grija si sa vezi daca poti sa mananci aceasta salata mai ales daca stii ca ai diabet, diaree, urolitiaza sau probleme gastrice.

Ce aduce in salata Sfecla rosie?

  • Multe substante nutritive precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu si antioxidanti.
  • Sfecla rosie contine fier si acid folic deci lupta impotriva anemiei.
  • Protejeaza ficatul
  • Scade considerabil tensiunea arteriala – deci protejeaza inima
  • Betacianina, cea care da culoare rosie este un antioxidant puternic, care are proprietati de prevenire a cancerului.
  • Creste rezistenta fizica a organismului, ajutandu-i pe oameni sa-si prelungeasca programul de exercitii fizic

Ce aduc in salata merele?

  • Merele contin o cantitate semnificativa de fibre solubile. Consumul de mere ajuta de asemenea la controlul nivelului de insulina prin eliberarea de zahar lent in fluxul sanguin. Merele au capacitatea de a curata si detoxifia, ajutand la eliminarea metalelor grele din organism, cum ar fi plumbul si mercurul.
  • Merele contin pectina, iar aceasta la randul ei ajuta la reducerea nivelului de colesterol prin diminuarea secretiei de insulina din sange.
  • Merele sunt o sursa bogata de vitaminele C, A si flavonoide, continand totodata cantitati mai mici de fosfor, fier si calciu.
  • Merele sunt o foarte buna sursa de potasiu, care promoveaza la randul ei sanatatea inimii.

Ce aduc morcovii in salata?

  • Sunt bogati in betacaroten, un compus care se transform in mod natural in vitamina A atunci cand sunt consumati. Cu cat morcovul este mai oranj, cu atat este mai bogat in betacaroten. La nivelul retinei, vitamina A se transforma in rodopsina, un pigment purpuriu care te ajuta sa vezi noaptea. In plus, betacarotenul protejeaza impotriva degenerarii maculare (afectiune care include o varietate de boli de natura oftalmologica) si a cataractei.
  • Morcovii contin potasiu, care ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu, asociat cu hipertensiunea, si tin presiunea sangelui sub control.
  • Sunt bogati in antioxidanti care protejeaza celulele pielii si lupta impotriva radicalilor liberi.
  • Morcovii contribuie la detoxifierea ficatului, ajuta la vindecarea acneei, previn deshidratarea si ajuta la uniformizarea tenului