Melatonina hormonul tineretii si al longevitatii
Unul dintre aspectele foarte importante de care trebuie sa tinem cont atunci cand vrem sa fim sanatosi si pe care multe persoane il ignora sau se plang de absenta lui este calitatea somnului si numarul de ore necesare de somn.
Melatonina este hormonul care are un rol extraordinar de important in starea de sanatate a organismului. In cadrul unui ritm normal melatonina este secretata de glanda pineala de la nivelul creierului, pe masura ce se lasa intunericul, ceea ce inseamna ca corpul nostru se pregateste pentru somn si acest hormon indeplineste si multe functii care ne influenteaza starea de sanatate si longevitatea.
Atunci cand ignori sau dezechilibrezi acest hormon poti sa obtii rezultate negative pentru corpul tau cum ar fi declansarea unei eventuale depresii, a cancerului sau o speranta de viat cat mai redusa.
Melatonina reprezinta o substanta chimica naturala minune produsa la nivelul creierului de catre glanda pineala si se sintetizeaza din aminoacidul triptofan. Sinteza acesteia este stimulata de intuneric si redusa de lumina
Serotonina este un hormon foarte important, deoarece influenteaza radical starea de spirit a unei persoane. Acesta controleaza, de asemenea, nivelul tensiunii arteriale. Serotonina este alcatuit dintr-un aminoacid – Triptofan. Triptofanul se obtine din alimente, care este apoi transportat la creier. In celulele creierului, Triptofanul este convertit in serotonina.
Lipsa Triptofan-ului din dieta datorita unui consum insuficient de proteine sau pentru ca triptofanul este inhibat de consumul de alcool, cafeina sau indulcitori artificiali precum aspartamul are rezultate dezastruoase asupra starii noastre de spirit.
Sub actiunea razelor solare aminoacidul triptofan se transforma in serotonina, care in timpul noptii se transforma in melatonina. De aceea, este important ca in fiecare zi sa petreci cel putin 30 de minute de ora afara. Insa aproximativ 70% din melatonina este produsa in timpul noptii. Procesul incepe aproximativ la orele 20:00 si este cel mai intens intre 12:00 si 4:00.
Melatonina este produsa in timpul noptii de glanda pineala, care este localizata in creier. In timpul noptii, acest hormon are rolul de a tine sub control tensiunea arteriala si ritmul cardiac, de a relaxa retina si de a lupta impotriva radicalilor liberi. Glanda pineala transmite hormonul in organism si este sincronizat cu bataile inimii. Cand nivelul de melatonina este normal, si tu te poti odihni.
Problemele incep sa apara dupa ce nivelul hormonul scade. Acest lucru se intampla cand esti stresat, ai o alimentatie slaba, ai un stil de viata sedentar sau esti expus in timpul noptii la lumina artificiala.
Carenta de triptofan din alimentatie, afecteaza nivelul de melatonina si serotonina, ducand la insomnie, depresie, anxietate, iritabilitate, incapacitate de concentrare, apetit crescut pentru dulciuri.
Cele mai bogate surse in triptofan sunt carnea de curcan, de pui, de vita, peste (somon, ton, hering, scrumbie), lapte, unt (eco), iaurt, oua (eco), branza, orez brun, nuci, fructe- in special banane, dovleac, caise, prune, fructe uscate (smochine, curmale, stafide, prune), fructe oleaginoase (nuci, alune padure), seminte-de susan, de dovleac, de floarea-soarelui, legume-soia (tofu), fasole, mazare, spanac, napi, linte, varza, conopida, telina, ceapa, cartofi (dulci), tomate.
Atunci cand dormim experimentam doua tipuri de somn: cel profund, care permite recuperarea musculara, si cel adanc in care visam si care permite recuperarea psihica.
Din pacate, in ultima perioada reprizele de somn profund tind sa se dezorganizeze, fapt ce ingreuneaza recuperarea fizica si psihica. Aici intervine melatonina, care este capabila sa restabileasca echilibrul fazelor somnului. Hormonul nu mareste in mod sistematic durata de somn, ci ii imbunatateaste calitatea, antrenand o stare generala de bine.
Melatonina mai este considerata si colectoarea rezidurilor din organism deoarece patrunde in fiecare celula a corpului si curate radicalii liberi si alte toxine daunatoare fiind considerara un putenic antioxidant natural.
In concluzie: Ce rol are melatonina?
Orice persoana care urmareste suplimentarea cantitatii de melatonina din corp, trebuie sa efectueze o serie de analize concludente; medicul va stabili in ce masura se poate considera apta sau nu. Odata inceput, tratamentul nu se administreaza in mod curent, din simplul motiv ca hormonul se secreta de catre organism doar noaptea.