Ce inseamna stil de viata sanatos?

Ciocolata – hrana zeilor
iulie 11, 2019
Retentia de apa si paradoxul ei
iulie 16, 2019

Stil de viata sanatos este o notiune care mie personal mi se pare ca evolueaza permanent. Cred ca daca intrebam 100 de romani  🙂  ce inseamna stilul de viata sanatos majoritatea or sa spuna dieta, nutritie, sport si din pacate multi or sa spuna ca inseamna resurse materiale multe.

Pe masura ce lucrez la o versiune mai buna a mea descopar ca stilul de viata sanatos este un cumul de factori, toti legati intre ei in care fiecare are importanta lui. Da, la baza, tine de diversitate nutritionala, de un program de miscare zilnica si activitate fizica, de un program de somn corespunzator si o hidratare pe masura nevoilor corpului tau, dar mai inseamna o adaptabilitate la fluctuatiile zilnice, o atitudine fata de aceste fluctuatii, o prioritizare a ceea ce spunem ca ne dorim. Si personal cred ca atitudinea, alegerile si comportamentul pe care il avem in viata de zi cu zi inseamna stil de viata sanatos.

Asa ca eu am ales sa scriu din punctul meu de vedere si din experientele traite. Nu exista o reteta clasica a stilului de viata santos pentru ca totul tine de persoana ta.  Dupa cum sustin eu: nimeni nu este perfect, ceea ce inseamna ca toti facem greseli la un anumit moment, suferim, mancam burgeri sau orice altceva ce in teorie nu este recomandat, si ne mai imbatam uneori cu alcool si uneori cu  propriile iluzii si este normal sa fie asa. Toti avem perioade de tristete de „depresie” de nereusite dar avem si perioade de reusite si de mici „succesuri” de care ne putem bucura.

Ideea este ca eu cred ca acest stil de viata sanatos este un mod de viata si nu este chiar asa „usor”. E vorba de alegerile tale. Eu aleg asta zi de zi, fac”efortul” de a face sport, de a manca sanatos sau de a nu pierde foarte tare controlul cand fac tampenii.

Personal consider ca aceste alegeri desi nu reprezinta stilul de viata sanatos, sunt necesare pentru a putea sa te axezi si concentrezi pe ceea ce de fapt este important pentru fiecare din noi in viata. „Succesul in viata” inseamna altceva pentru fiecare dintre noi si, daca suntem sinceri cu noi insine descoperim ca si pentru noi reprezinta lucruri diferite in momente diferite de viata.

Stilul de viata sanatos se poate obtine fara sa pui presiune pe tine si pe cei din jurul tau si atunci cand o faci  descoperi ca e o chestie foarte draguta. Tot ce trebuie sa intelegi este ca nu exista rezultate, in orice iti propui, rapide si fara munca. Trebuie sa intelegi ca tot ceea ce ai nevoie in primul rand este motivatia ta intrinseca pentru a urma acest stil de viata. Rolul meu este sa te ghidez putin si sa te ajut atunci cand simti ca pierzi din vedere obiectivele tale pe termen lung.

Daca alegi sa lucrezi cu mine din punct de vedere nutritional, sportiv sau amandoua eu voi incerca sa:

  • iti arat ca poti sa iti cultivi o relatie sanatoasa cu tine, cu propriul corp si ca poate sa fie foarte frumos.
  • ca procesul in sine e foarte valoros, si ca rezultatul si succesul se obtine in urma unui proces valoros
  • ca poti invata nu doar sa mananci sanatos si sa arati asa cum vrei,
  • ca in acest proces poti invata sa iti construiesti, in general, o viata asa cum iti doresti, pornind de la lucruri simple.
  • ca poti sa ajungi sa te cunosti, sa te imprietenesti cu tine, sa te maturizezi si sa ai o relatie constienta si sincera cu tine.