Trebuie sa ne gandim mereu ca suntem cea mai perfecta masinarie de pe planeta. Suntem atat de bine proiectati incat fiecare detaliu conteaza si ne poate afecta intr-un mod sau altul.
Atunci cand faci sport declansezi foarte multe procese in cadrul corpului tau care te ajuta sa te simti bine dar in acelasi timp iti si utilizeaza corpul la maxim, de aceea este atat de important sa ai o nutritie adecvata si sa iti alimentezi corpul cu alimente bogate in vitamine si antioxidanti.
Beneficii alte activitatii fizice se pot regasi in cadrul articolului: http://duluana.ro/hai-sa-tu-ce-faci-weekendul-acesta/
Pana la urma aceasta masinarie perfecta, corpul omenesc, are nevoie de miscare precum are nevoie de aer, apa si hrana. Miscarea ar trebui prescrisa de doctori pe reteta, ar trebui sa fie privita ca un vaccin, ca un medicament miraculos. Cu siguranta ca daca miscarea, se putea gasi sub forma unui medicament, care sa fie usor de luat cu un pahar de apa, ar fi fost cel mai bine vandut medicament.
Din pacate miscarea nu este un medicament sau ceva ce altcineva sa poata sa o faca in locul tau, ea fiind parte integrata din tot procesul care duce spre o stare de sanatate cat mai buna, dar pe langa exercitiile fizice trebuie sa aducem neaparat si o alimentatie corecta cele doua sustinandu-se una pe alta pentru a ne asigura un nivel de sanatate optim.
Centralizez principalii factori de care trebuie sa tii cont atunci cand faci sport daca vrei sa obtii rezultate si sa nu iti suprasoliciti corpul inutil.
1. Apa
Atunci cand faci un antrenament este foarte important sa te mentii hidratat atat inaintea cat si in timpul si la sfarsitul antrenamentului. De asemenea sa fii mereu corect hidratat ajuta la digestia si absorbtia
nutrientilor.
Hidratarea organismului reprezinta mai mult decat stingerea setei. Hidratarea inseamna ca apa transporta substante nutritive catre muschi pentru ca ei sa poata functiona corespunzator.
In functie de tipul si durata antrenamentului poti folosi urmatoarele surse de hidratare:
2. Proteinele
Proteina este unul dintre cei mai esentiali macronutrienti pentru cresterea musculara si recuperarea muschilor dupa antrenament. De aceea este important sa ai o masa post-antrenament de proteine pentru a restabili macronutrientii esentiali pentru muschi.
Proteinele nu numai ca ajuta la reconstruirea si construirea masei musculare, dar sunt, o parte esentiala a enzimelor ai hormonilor care ajuta la comunicarea cu corpul pentru a se repara.
3. Carbohidratii
Carbohidratii complecsi, cea mai buna sursa de glicogen, te ajuta sa ai energie la antrenament, cat si sa recuperezi impreua cu proteinele, muschii folositi in timpul antrenamentului.
Cele mai bune surse: cereale integrale, legume, fructe si fasole cat si alte leguminoase.
Calciul face mai mult decat sa contribuie la construirea oaselor puternice si la prevenirea osteoporozei. Este un mineral responsabil pentru declasarea contractiei musculare.
Cele mai bune surse: banana, pseudo cereale fortificate ( quinoa, amaranth, fulgi de ovaz) surse de carbohidrati complecsi cu fibre.
Magneziul: Te simti mai obosit decat de obicei?
Un deficit de magneziu poate fi vina. Ca unul dintre cele mai bune minerale de detensionare, magneziul este esential pentru relaxarea musculara si prevenirea crampelor.
Impreuna cu calciul, magneziul contribuie la reducerea tensiunii arteriale si la promovarea unui somn mai bun.
Cele mai bune surse de magneziu: legume cu frunze, fasole si alte legume, nuci, seminte si cereale integrale.
Vitamina “soarelui” este probabil cea mai cunoscuta pentru a asigura oasele puternice, dar este critica pentru procesele metabolice musculare.
Vitamina D este legata de hormoni sanatosi, cum ar fi testosteronul, care ajuta la mentinerea si cresterea musculara.
O doza zilnica de vitamina D poate, de asemenea, sa va imbunatateasca sanatatea mentala si sa va ajute la reducerea anxietatii.
Cele mai bune surse: Peste gras, cum ar fi somonul si sardinele, iaurtul fortificat, freshul de portocale, ciupercile si ouale.
La fel ca si calciul si magneziul, potasiul este un electrolit cheie in contractia musculara.
Dar este, de asemenea, esential pentru transportul altor substante nutritive in muschii tai
Potasiul lucreaza in opozitie cu sodiul.
Potasiul va ajuta rinichii sa elimine excesul de sodiu din organism.
Cele mai bune surse: banane, cartofi dulci, broccoli, carne de curcan si somon.
Fierul creeaza celule rosii din sange, care transporta oxigenul in muschi, si ajuta la metabolizarea proteinelor si a grasimilor pentru a fi utilizate in muachiul cladirii ai repararii.
Cele mai bune surse: pasari de curte, carne, peste si produse lactate, legume cu frunze, carne de vita macra, oua si cereale integrale.
Fara fier suficient, celulele rosii din sange nu pot transporta oxigenul la muschi si tesuturi.
Crampele musculare sunt una dintre cele mai frecvente plangeri. Beta-alanina, un aminoacid neesential, s-a dovedit a ajuta oamenii sa impiedice crampele musculare sa fie atat de intense.Beta-alanina ajuta la producerea carnosinei, care echilibreaza pH-ul in muschi si lupta impotriva acumularii de acid lactic care duce la oboseala ai crampe.
De asemenea, vitaminele C si E pot ajuta la combaterea inflamatiei de la exercitii excesive.
Vitamina C ajuta la repararea muschilor, deoarece sustine productia de colagen, iar vitamina E ajuta la eliminarea radicalilor liberi produsi dupa un antrenament.