Deshidratarea aduce cu ea o sumedenie de probleme, întrucât organismul nostru are nevoie de lichide ca să funcționeze. Altfel se „dereglează”, se îmbolnăvește și se îngraşă. Cea mai bună, ieftină și la îndemână soluție pentru a te hidrata este apa. Apa este singurul lichid fără de care viața nu este posibilă, lipsită de calorii şi reacţii adverse. Cafeaua sau alcoolul determină ca apa din organismul nostru să fie eliminată mai rapid. Deci dacă bei cafea sau alcool, trebuie să bei şi mai multă apă.
În funcție de temperatură, de activitatea fizică pe care o desfășurăm, de modul în care organismul fiecăruia metabolizează apa (o reţine sau o elimină rapid), de ce lichide mai bem în afară de apă cantitatea de apă variază. În general trebuie să bem un minim 2 l de apă pe zi, dar acesta poate crește în funcție de aspectele enumerate mai sus.
Ca să poți beneficia de avantajele unei hidratări corecte trebuie să ții cont de asemenea şi de calitatea apei pe care o bei: din ce sursă provine, care este ambalajul în care aceasta este depozitată. Ideal este să bei apă provenită direct din izvoarele de munte. Cum acest lucru este destul de dificil de realizat recomandarea este să bei apă îmbuteliată la sticle de sticlă și apoi cele din plastic.
Creierul uman este 75% apă, ceea ce înseamnă că apa este crucială în menţinerea funcționării lui la capacitate maximă. Atunci când ești deshidratat, ești de două ori mai obosit şi îți pierzi rapid capacitatea de concentrare.
Dacă ești deshidratat rinichii lucrează în gol deoarece ei au nevoie de apă pentru a elimina toxinele din organism. În general apa ajută la diluarea sărurilor și mineralelor din urină, care pot forma cristale solide cunoscute sub numele de pietre la rinichi. Acestea nu se pot forma în urină diluată.
Apa este principalul solvent al alimentelor, vitaminelor. Este indicat să bem multă apă, atât pentru a prelungi senzaţia de saţietate, cât şi pentru a ne ajuta digestia. Mai mult, dacă ești deshidratat ai tendința de a mânca mai mult deoarece corpul uman confundă foarte des senzaţia de sete cu cea de foame.
Apa este principalul lubrifiant al articulaţiilor și o parte importantă de la nivelul discului intervertebral, cea care ajută la amortizarea şocurilor în timpul mersului. Când muşchii, la fel ca şi creierul, nu au suficientă apă, nu funţionează la parametri optimi.
Apa contribuie la o digestie în condiţii optime şi este un bun laxativ. Dacă nu bei suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea disponibilă şi lasă colonul uscat.
Apa este esenţială în procesul de termoreglare al organismului, care te face să transpiri când e prea cald şi-ţi conservă căldura când e prea frig.
Apa reduce stresul, anxietatea şi depresia, aşa cum reduce oboseala şi poate să restaureze ritmul normal al somnului.
Deshidratarea usucă pielea şi îi dă un aspect uşor ridat. Un nivel optim de hidratare menţine elasticitatea pielii, ceea ce previne şi întârzie apariţia ridurilor. Când este bine hidratată, pielea străluceşte.