Înţelepciunea îţi va da putere, dar caracterul îţi va da respect. – Bruce Lee
Dacă vrei să fii o versiune mai bună a ta, să ai rezultate bune, să evoluezi, să crești părerea mea este ca unul dintre multele ingrediente esențiale este respectul.
Din punctul meu de vedere, respectul este o calitate esențială care definește o persoană în adevăratul sens al cuvântului și care din păcate în ultimul timp mi se pare ca lipsește din ce în ce mai mult. Aceasta calitate imi place să cred că nu a murit încă, dar suferă pe zi ce trece tot mai mult. Suferă din cauza nepăsării oamenilor care au renunţat să mai salute pe stradă sau care au renunţat să se mai salute unii pe alţii, care nu respectă nici un fel de regulă a moralei sau a bunului-simţ, care folosesc un vocabular bazat pe cuvinte specifice mahalalelor și care nu mai știu să spună te rog și multumesc, a celor care cred că li se cuvin foarte multe lucruri fără să facă nimic pentru ele și fără să aprecieze munca, efortul și sacrificiile făcute de alții care au obținut sau realizat acele lucruri.
Alexandru Vlahuta – Un om care nu munceste nu stie sa aprecieze munca altuia.
Cred că respectul este abilitatea de a vedea în noi înşine şi în ceilalţi valorile. Această abilitate presupune un anumit grad de maturitate socială şi emoţională.
Atunci când vine vorba de respect, oricine se pricepe să îi ofere o definiție, dar puțini știu cum să îl aplice în mod concret. În principiu, cu toții vrem să fim respectați, dar uităm să ne comportăm în același fel cu cel de lângă noi. Este ca și cum am declara: „Respectă-mă tu mai întâi, iar apoi te voi respecta și eu pe tine.”
În primul rând trebuie să te respecți pe tine și apoi pe cei din jurul tău. Dacă nu te respecți tu pe tine nu știi cum să îi respecți pe alții și mai ales nu vei fi respectat, ceea ce va duce la o scăzută stimă față de propria persoana. E lucru dovedit faptul că cei care au respectul de sine scăzut, nu au succes în viață, pentru că ei nu au curajul să ceară ceea ce-și doresc; pentru că ei se subestimează și nu cred în puterea pe care o pot avea atunci când își doresc să obțină un lucru.
Așadar, respectul începe cu tine. „Respectă-te pe tine și alții te vor respecta. – Confucius”
A dărui cuiva respect (inclusiv ție) înseamnă a-i accepta acelei persoane ideile, sentimentele și nevoile, dar și a i le prețui. Acest lucru se arată și se demonstrează prin atitudine și comportament și este unul din acele lucruri care nu se cumpără cu bani.
Respectul înseamnă bun simţ şi delicateţe. Înseamnă să-l asculţi pe celălalt chiar dacă nu eşti de acord cu el, să cauţi să-i înţelegi punctul de vedere, să iei în considerare simţămintele sale, să-i laşi spaţiu de mişcare, să comunici cu el deschis şi sincer, să-l ajuţi în loc să-l judeci.
Se spune că respectul trebuie câștigat; așadar, pentru a primi respect, trebuie să-l oferim și noi, sincer și real. Respectul nu se obține cu forța!
Daca ai realizat asta, înseamnă că trebuie să construiești relații bazate pe respect. îți va plăcea să îți trăiești viața respectând și fiind respectat. Este o disciplină cu rezultate uimitoare. Ce zici incerci și tu?