Ca sa te mentii hidratat „bea” legume si fructe

Ca sa obtii rezultate trebuie sa muncesti. E greu si nu exista scurtaturi
iulie 18, 2019
Tu ce mananci azi?
iulie 24, 2019

Pentru ca saptamana trecuta am vorbit despre retentia de apa si una din cauze era aceea ca nu bem suficienta apa, m-am gandit sa scriu azi si despre alte surse care te pot ajuta sa te mentii hidratat si anume prin consumul de legume si fructe bogate in apa.

Este clar ca apa este esentiala pentru o sanatate buna iar cantitatea de apa necesara fiecarei persoane variaza in functie de diversi factori (printre care activitatile desfasurate, sexul, greutate etc). Regula de baza zice ca ar trebui sa consumam un minim de 30ml pentru fiecare kilogram de masa corporala, deci la o persoana de 60 kg ar trebui sa consumam minim 1,8 litri de apa, fara sa tinem cont si de alte activitati pe care le derulam ceea ce va duce la cresterea necesarului de apa. Practic aceasta regula de baza este asemanatoare ratei metabolice in repaos a corpului nostru.

De ce este bine sa consumam apa?

Rolurile apei in organism sunt multiple, cele mai importante fiind:

  • rolul structural, ca si principal component al organismului
  • rolul de mediu de reactie pentru si interventia in toate procesele metabolice;
  • contributia la mentinerea homeostaziei (fiind esentiala pentru variate procese, ca absorbtia, transportul, difuzia, osmoza, excretia…);
  • rol in metabolismul macronutrientilor (din a caror degradare rezulta apa);
  • sursa de Ca, Mg, Na, K si alte substante utile pentru organism, dar uneori si de elemente nedorite (toxice, agenti patogeni…).

Creierul, plamanii, inima si rinichii contin cele mai umede tesuturi. Mai exact, aceste organe contin apa in proportie de 65%- 85% apa. Oasele, care sunt destul de uscate, contin si ele apa in proportie de 31%.

Un om poate rezista in medie 30 de zile fara hrana, dar numai 4-5 zile fara apa. Intervalul difera foarte mult in functie de starea de sanatate, varsta, efort fizic etc. dar in primul rand de temperatura mediului ambiant. La climat racoros se poate rezista peste o saptamana si chiar doua, in schimb la climat uscat si cald abia 2-3 zile.

Deshidratarea organismului determina un sindrom complex, ce afecteaza toate organele si sistemele si in final produce moartea prin diverse mecanisme

Pentru o buna functionare a corpului, rezerva de apa trebuie constant sustinuta prin consumul de lichide, atat sub forma apei si ceaiurilor, cat si a legumelor si fructelor. In medie, alimentele pot oferi aproximativ 20% din totalul de apa consumata zilnic. Multe fructe si legume contin chiar si 80% – 90% apa.

Healthy Eating

Mai jos va recomand cateva legume pe care eu incerc sa le consum zilnic si care va pot ajuta in procesul acesta de hidratare.

  1. Castravetele – Continut de apa: 96,7%
  2. Salata iceberg – Continut de apa: 95,6%. Salata iceberg are cel mai mare continut de apa dintre toate salatele, fiind urmata de salata verde si varietatile de salata romaine.
  3. Telina – Continut de apa: 95,4%

Desi este atat de bogata in apa, telina contine folati, vitamina A, vitamina C si vitamina K. Datorita continutului ridicat de apa, telina neutralizeaza acizii din stomac si este adesea recomandata ca un remediu natural impotriva arsurilor si refluxului gastric.

  1. Ridichile – Continut de apa: 95,3%
  2. Rosiile – Continut de apa: 94,5%
  3. Ardeii grasi verzi – Continut de apa: 93, 9%

Toti ardeii grasi au un continut de ridicat de apa, insa ardeii grasi verzi sunt cei care sunt liderii acestui in top, fiind urmati indeaproape de ardeii grasi rosii si ardeii grasi galbeni (care au un continut de aproximativ 92% apa).

  1. Conopida – Continut de apa: 92,1%

    Healthy Eating

  2. Broccoli – Continut de apa: 90,7%
  3. Grapefruit – Continut de apa: 90,5%
  4. Pepenele – Continut de apa: 91,5%
  5. Capsunile – Continut de apa: 91%

Toate fructele de padure sunt bune pentru hidratare, insa suculentele capsuni sunt cam cele mai bune dintre acestea. Zmeura si murele au si ele un continut de aproximativ 85% apa, in timp ce coacazele negre stau putin mai bine cu 88,2%.

Alte fructe pe care le puteti alege: portocale, zmeura, caise, prune, mere, pere, struguri, cirese.