Sunt momente in care din diferite cauze te simti lipsit de energie. Primul lucru la care te gandesti este sa dormi mai mult, sau daca acest lucru nu se poate te gandesti la suplimente pentru energie. Eu prima oara as recomanda sa te indrepti spre a consuma alimente cate te ajuta sa te energizezi si fara a aduce un aport caloric mare. Zilele trecute am stat mai mult de vorba cu o prietena drept pentru care nu am reusit sa dorm decat cateva ore, ceea ce a insemnat ca ziua urmatoare am fost mai putin lipsita de energie si bineinteles cu chef de „porcarii dulci”.
Fiind constienta de acest lucru am ales sa imi dobandesc energia cu ajutorul naturii si al legumelor si nu am raspuns cerintelor rele si nu am mancat prajituri si patiserie desi… 🙂
Ce am ales eu in acea zi au fost urmatoarele: de dimineata sam facut un litru de ceai de ghimbir pe care l-am baut pe tot parcursul zilei si apoi la antrenament un litru de ceai verde, sa las la innmuiat intr-un pahar cu apa 2 lingurite de seminte de chia in care apoi am stors o lamaie si l-am baut 🙂
Am ales sa mananc ca si garnitura la un snitel de pui o salata din castraveti, dovlecei, ciuperci si sos de ardei iute, jumatate de avocado.
Si ca gustare inainte de antrenament un gref mare roz si dulce care m-a ajutat sa trec cu brio peste cele 4 ore de antrenament, ore care sincer atunci cand m-am trezit nu credeam ca le voi duce la capat. Bineinteles ca am baut si 2 cafele in care am pus scortisoara, nucsoara, cardamom si cuisoare si m-a ajutat si faptul ca imi place sa fac sport si imi place ce fac 🙂
Ideea este ca in functie de cum te simti poti sa alegi inteligent acele alimente care te ajuta sa depasesti starea respectiv, fara sa cazi prada pofetlor. Alege inteligent anumite legume si vei obtine un aliat in lupta cu stresul oxidativ si cu oboseala.
Ciupercile – Contin vitamina D, minerale si oligolemente, proteine, facand casa buna ca garnitura pentru carne. Ele ne ajuta si sa ne sustinem sistemul imunitar.
Varza de Bruxelles – O leguma nu foarte folosita in retetele romanesti ce contine multe vitamine (vitaminele A, B şi C), cat si un continut ridicat de fibre.
Legumele verzi – Legumele proaspete verzi contin intreg complexul de vitamine B, magneziu si fier, substante esentiale pentru buna functionare a organismului si ne ajuta si pentru atingerea scopului de energizare. Carenta de fier este una dintre cauzele principale pentru senzatia de oboseala constanta.
Poti extrage aportul zilnic necesar de vitamine consumand broccoli, salata verde, sparanghel sau spanac. Broccoli are si un continut important de coenzima Q10, substanta care ajuta la producerea energiei la nivel celular.
Legumele amidonoase – Carbohidratii sunt o sursa esentiala de energie, iar recomandarea generala este sa te orientezi spre cei cu eliberare lenta, nu produse procesate gen covrigi, dulciuri etc. Desi au ceva maimulte calorii, amidonoasele pot fi de mare ajutor in special consumate in jurul antrenamentului. Nu te speria de alimente extrem de sanatoase precum cartofii (atat cartofii albi cat si cartofii dulci), porumbul sau mazarea. Fasolea este o alta sursa buna de carbohidrati pentru energie. Pe langa glucidele pe care le contin, fasolea este si o sursa foarte buna de proteine dar si de fibre. Fibrele incetinesc digestia carbohidratilor, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa iti faci griji pentru cresterea glicemiei, in timp ce iti primesti doza de energie de durata.
Alimentele si condimentele iuti – Legumele si condimentele iuti au capacitatea de accelerarea a metabolismului. Prin urmare, metabolismul care merge mult mai rapid permite corpului sa acceseze mai usor rezervele de grasimi corporala, transformand tesutul adipos in energie atunci cand ai nevoie de ea. Ardeii iuti, de exemplu, te ajuta in aceste scopuri, te ajuta sa arzi grasimile, dar si sa te energizezi.