Ce sunt PROTEINELE?

Fibrele alimentare un prieten bun pentru o alimentatie sanatoasa
iulie 19, 2018
Avem nevoie de grăsimi?
iulie 23, 2018

Proteinele sunt nutrienti importanti deoarece ele reprezinta unitatile structurale ale tesutului muscular si a tesuturilor din organism.

Proteinele dupa ingerare, sunt descompuse de catre enzimele din sucul intestinal in aminoacizi necesari organismului, care vor fi absorbiti in fluxul sangvin prin mucoasa intestinala.

O parte din acesti aminoacizi sunt metabolizati in ficat iar o parte va ajunge la tesuturi. Ficatul este cel care pregateste aminoacizii sa indeplineasca diferite roluri in functionarea organismului. Practic aminoacizii sunt ca niste caramizi din care se construiesc peretii celulari, tesuturile, hormonii si alte molecule.

Celulele sunt tot timpul inlocuite, iar proteinele intracelulare sunt tot timpul resintetizate ceea ce inseamna ca metabolismul proteinelor este mereu activ.

Proteinele sunt alcatuite din carbon, hidrogen si oxigen dar si azot. Atunci cand exista o balanta pozitiva a azotului inseamna ca reactiile anabolice de construire a tesuturilor sunt prezente, in timp ce o balanta negativa inseamna ca reactiile catabolice de distrugere a tesuturilor sunt prezente.

Au fost identificati un numar de 20 de aminoacizi necesari dezvoltarii corpului nostru. Dintre acestia 11 sunt considerati neesentiali, ceea ce inseamna ca organismul ii poate sintetiza deci nu trebuie sa ii aducem din alimentatie. Ceilalti 9 aminoacizi sunt esentiali pentru ca nu pot fi sintetizati de organism si trebuie adusi din alimentatie.

Orice absenta a unui acid dintre cei esentiali din alimentatie poate duce la incapacitatea de a sintetiza proteine importante pentru supravietuirea organismului.

Sursele de proteine care contin toti aminoacizii esentiali sunt numite proteine complete, cum ar fi laptele, ouale, carnea, pestele si soia (care este de origine vegetala).

Proteinele din majoritatea legumelor si a cerealelor sunt incomplete deoarece nu contin toti aminoacizii esentiali.

Cele mai bune proteine sunt: proteina din ou, peste, carne de vaca, lapte de vaca, alte tipuri de carne.

Legumele fructele si cererealele nu sunt surse foarte bogate in proteine si nu sunt complete dar putem realiza combinatii care sa asigure un aport acceptabil: paine cu legume, paine cu fasole, orez cu fasole.

In concluzie in cadrul unei alimentatii corecte si sanatoase este important sa introducem proteine in meselor noastre.

Functiile proteinelor in organism:

– sunt caramizile corpului nostru, componente structurale majore ale celulelor

– sunt utilizate in procesul de crestere, reparare si mentinere a tesuturilor

– stau la baza producerii hemoglobinei, enzimelor si hormonilor

– formeaza anticorpii – globulinele

– pot fi utilizate ca si sursa de energie dar acest lucru nu este preferat

Foarte important de retinut este faptul ca proteinele nu sunt arse pana la dioxid de carbon si apa. Din metabolismul proteinelor rezulta ureea care este eliminata din organism pe cale renala. De aceea daca aveti un regim mai crescut in proteina trebuie avuta in vedere hidratarea corespunzatoare si cresterea aportului de apa.