Cum ne ajuta carbohidratii sa slabim?

 OK sau K inseamna ca totul este in regula. Potasiul (K) este esential pentru buna functionare a organismului uman
ianuarie 8, 2019
Cum sa te tii de 30 de minute de miscare zilnic
ianuarie 16, 2019

Mananca astfel incat sa iti refaci glicogenul din muschi, nu din ficat

 Fiecare din noi vrem  sa slabim sau sa ne redefinim compozitia corporala. Este foarte important ca atunci cand slabesti sa iti schimbi si compozitia corporala, astfel incat metabolismul tau sa devina mai rapid. Astfel, trebuie sa mananci carbohidrati pentru a-ti reface rezervele de energie din muschi si a creste in masa musculara.

Haideti sa vedem cum ne ajutam muschii cu ajutorul carbohidratilor si cum putem sa ii furnizam corpului energie

 

Dupa cum am mai scris cand am vorbit de carbohidrati acestia se transforma in energie.  Exista trei tipuri de monozaharide care ne intereseaza: glucoza, fructoza si galactoza.

Galactoza se obtine din descompunerea dizaharidei lactoza, gasita in produsele lactate. Lactoza va fi descompusa intr-o parte de glucoza si una de galactoza. Mai apoi, galactoza va fi convertita rapid in glucoza.

Glucoza este carbohidratul pe care corpul tau il iubeste si cu care se hraneste.  

Odata ajunsa in corp – fie ca este ingerata direct, fie descompusa din alti carbohidrati complecsi – glucoza este folosita pentru energie, depozitata sub forma de glicogen sau transformata in grasime.

De aceea este important sa consumam carbohidrati dar este la fel de important sa nu consumam mai multi carbohidrati decat corpul nostru are nevoie, astfel incat surplusul sa nu fie transformat in grasime. Vrem sa mancam suficienti carbohidrati pentru a furniza energia necesara pentru efortul fizic pe care il facem si pentru a ne reface rezervele de glicogen, in special pe cele din muschi.

Deeeci Glucoza favorizeaza refacerea glicogenului din muschi si nu pe cel din ficat. Muschii scheletici sunt primii vizati de glucoza si abia apoi ficatul.

Fructoza este similara glucozei dar ea este rapid absorbita si varata in ficat. Acolo va fi stocata sub forma de glicogen si va fi descompusa lent, in functie de nevoile energetice ale organimului.

Depozitarea de glicogen in ficat nu face bine muschilor si odata ce ficatul este plin de glicogen (si nu retine decat 100 de grame) va transforma orice fructoza care mai vine in trigliceride, adica grasimi.  Asta inseamna ca trebuie sa fim atenti la cantitatile de fructoza pe care le consumam.  Mai inseamna si ca inainte de antrenamente trebuie sa consumam carbohidrati care contin glucoza si nu fructoza.

Orice sursa de carbohidrati care contine fructoza va merge catre ficat, nu catre muschi. Pe langa fructoza, trebuie avut grija si la sucroza (adica zahar de masa).

Evident, sucurile acidulate nu sunt bune nici inainte si nici dupa de antrenament dar mai trebuie sa fim cu ochii pe ceva: fructe.  De exemplu, din cele aproximativ 25 de grame de carbohidrati dintr-un mar, 15 grame sunt fructoza.

Nu ma intelegeti gresit! Nu spun ca trebuie sa evitam fructele. Eu recomand consumul a 1-2 portii de fructe pe zi, acestea fiind pline de micronutrienti. Trebuie doar sa constientizam ca marea parte a carbohidratilor din fructe nu ajung la muschi.

Cel mai bine este sa nu mananci mai mult de un fruct deodata, chiar si in „fereastra anabolica” de dupa antrenament. Iar daca vrei sa mananci un fruct dupa antrenament, cel mai indicat este o banana, care are mai multa glucoza, dar jumatate din fructoza continuta de un mar.

De retinut: Informatiile de mai sus nu te vor ajuta sa slabesti si sa te definesti daca le aplici la o dieta proasta si nu faci miscare.

Asa ca daca vrei sa aflii mai multe sau vrei sa te ajut scrie-mi !