Imbratisarea – exemplificarea perfecta a efectului fluturelui

Extraordinarul simt al mirosului
mai 29, 2019
De ce este important sa bei apa
iunie 3, 2019

Cu mult timp in urma 🙂 (ce trece timpul :))  cand imi faceam lucrarea de dizertatie si studiam teoria haosului si modul in care sunt influentate ciclurile economice am citit si am aflat despre efectul fluturelui pe care de fapt il vad acum si il constientizez in fiecare zi si in fiecare actiune si decizie pe care o iau 🙂 si abia acum dupa atata timp inteleg cu alegerile mele intotdeauna oricat de mici mi se pare ca sunt ma influenteaza pe mine peste catva timp :).

Ce spune efectul fluturelui? – conform wikipedia „ In teoria haosului, efectul fluturelui este sensibilitatea dependentei fata de conditiile initiale, in care o mica schimbare intr-un loc dintr-un sistem neliniar determinist poate duce la diferente mari intr-o stare tarzie. Numele efectului, inventat de Edward Lorenz, este derivat din exemplul teoretic de formare a unui uragan care este conditionat de faptul daca un fluture indepartat a batut sau nu din aripi in urma cu mai multe saptamani. […].

Teoria haosului sau teoria sistemelor complexe este o ramura a matematicii si fizicii moderne care descrie comportamentul anumitor sisteme dinamice neliniare, a acelor sisteme care prezinta fenomenul de instabilitate numit sensibilitate fata de conditiile initiale, motiv pentru care comportamentul lor pe termen relativ lung (desi se conformeaza legilor deterministe) este imprevizibil, adica aparent haotic (de unde si denumirea teoriei).”

Viata poate fi considerata un sistem complex? EU personal consider ca DA 🙂 Asa am invatat ca ATTITUDE+CHOICE=LIFE 🙂

De ce este imbratisarea un exemplu perfect al efectului de fluture?  Pentru ca efectele imbratisarii dureaza mult dupa ce imbratisarea inceteaza, iar beneficiile ei se revarsa in aceeasi masura asupra celui care primeste imbratisarea cat si a celui care o da.  Pentru ca timp de 20 de secunde, daca vin din suflet imbratisarile reflecta franturi din suflet.

Imbratisarea este ceva universal.

  • cand ne intalnim cu o persoana pe care nu am mai vazut-o de mult timp, ne imbratisam;
  • cand felicitam pe cineva apropiat, ne imbratisam;
  • cand vrem sa ne manifestam iubirea, ne imbratisam;
  • cand o persoana este trista si vrem sa o incurajam, ne imbratisam.
  • Asa ca, printr-o simpla imbratisare ne putem exprima afectiunea si bucuria, dar si tristetea.

O imbratisare poate rezolva anumite probleme fara sa necesite o comunicare verbala.

O imbratisare este o dovada de actiune clara. Nu ai nevoie de vorbe, nu vrei sa iti spuna cineva ca o te iubeste, vrei sa iti arate asta ;). Si o imbratisare este o actiune care iti arata ceva ;).

Daca iubesti un om, imbratiseaza-l!

Imbratisarea risipeste sentimentul de singuratate, ne ajuta sa ne depasim fricile, sa ne construim stima de sine, favorizeaza altruismul, reduce semnificativ stresul ajutand la controlarea apetitului alimentar, la scaderea tensiunea arteriala, la reducerea sau chiar eliminarea insomniei, creste viteza de circulatie a sangelui, scade riscul aparitiei bolilor de inima, ajuta la scaderea nivelului de cortizol, regleaza productia de hemoglobina, favorizeaza eliberarea de serotonina care este hormonul fericirii, are un efect pozitiv asupra sistemului nervos si ajuta la disparitia durerilor fizice. Imbratisarea vindeca la propriu!

Uneori o imbratisare este tot ce avem nevoie!  Citeste si aici de ce Imbratisarea este unul dintre cele mai uimitoare cadouri pe care il poti oferi unei persoane