Atunci cand vrei sa mananci rapid o gustare care nu este greu de preparat si foarte usor de mancat poti sa alegi migdalele. Ele te ajuta indiferent ce obiective ai: de slabire, de mentinut un nivel optim de zahar din sange, sau vrei doar o gustare plina de substante nutritive pentru corpul tau.
Migdalele sunt foarte sanatoase, au o densitate mare de nutrienti si joaca un rol important in controlul greutatii, fiind o sursa buna de proteina.
Ce aduc bun migdalele in corpul tau
Migdalele au un continut mai mare de fibre, calciu, vitamina E, riboflavina si niacina decat orice alt tip de nuci.
O portie medie (aproximativ 23 de migdale) asigura 35% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina E, 20% DZR magneziu si riboflavina, 8% DZR calciu si 6% DZR potasiu. La fel ca alte fructe cu coaja lemnoasa, migdalele contin o cantitate relativ mare de grasimi, aproximativ 15 g per portia de 30 g. Din fericire, aproximativ 2/3 din aceste grasimi sunt benefice pentru inima.
O portie medie (28g) contine 161 de calorii, 6g de proteine, 13,8g de grasime, 6g de carbohidrati si pana la 3,5g fibre.
Migdalele aduc multe beneficii pentru sanatate, fiind adesea folosite ca o solutie sanatoasa pentru a diminua constipatia, stresul respirator, tusea, bolile de inima, anemia, impotenta sau diabetul. De asemenea, contribuie la sanatatea parului, dintilor si a pielii.
Migdalele si beneficiile acestora
- Bune pentru creier – Migdalele contin doua substante nutritive importante pentru creier: riboflavina si L-carnitina, care sporesc activitatea creierului si creeaza noi cai neurale, reducand astfel incidenta bolii Alzheimer. Migdalele si uleiul de migdale sunt benefice pentru sanatatea generala si functionarea sistemului nervos.
- Regleaza colesterolul – Consumul regulat de migdale contribuie la cresterea colesterolului bun (HDL) si la scaderea colesterolului rau (LDL).
- Protejeaza oasele – Migdalele sunt o sursa fantastica de vitamine si minerale, cum ar fi fosforul. Fosforul are un impact semnificativ asupra rezistentei oaselor si a dintilor si in timp previne bolile legate de imbatranire, cum ar fi osteoporoza.
- Pastreaza inima sanatoasa – Grasimile monosaturate, proteinele si potasiul, continute in migdale, reprezinta un beneficiu major pentru sanatatea inimii. Vitamina E functioneaza ca un antioxidant eficient si reduce riscul bolilor de inima, in timp ce prezenta magneziului in migdale poate preveni infarctul .Migdalele contribuie la reducerea proteinei C reactive, care provoaca inflamatia arterelor. Ele reprezinta de asemenea, o sursa excelenta de acid folic. Din acest motiv, ajuta la reducerea nivelului de homocisteina care cauzeaza acumularea stratului de grasime in artere. In coaja migdalelor se gasesc flavonoidele care, in combinatie cu vitamina E, fac un scut puternic impotriva deteriorarii peretilor arterelor.
- Au efecte anti-inflamatorii si regleaza tensiunea arteriala – Potasiul si sodiul care se gasesc in migdale ajuta la reglarea tensiunii arteriale
- Cresc energia si accelereaza metabolismul datorita manganului, a cuprului si a riboflavinei din migdale
- Protejeaza impotriva diabetului – Migdalele ajuta la scaderea glicemiei si a insulinei dupa masa. Cei cu diabet sufera de cresterea rapida a nivelului de glucoza dupa ce au consumat o masa mai mare sau o masa cu un continut de zahar mai ridicat. Migdalele ajuta la reglarea absorbtiei si procesarii glucozei, facand procesul mai simplu si mai sigur.
- Ajuta la pierderea in greutate – Grasimile monosaturate obtinute din migdale dau un sentiment de satisfactie dupa o masa si impiedica disconfortul gastric.
- Functioneaza ca o masura de prevenire a constipatiei – Migdalele sunt bogate in fibre. Este foarte important sa beti multa apa, astfel incat migdalele sa accelereze procesul de digestie.
Surse:
https://www.livescience.com/51627-almonds-nutrition.html,
https://health.clevelandclinic.org/2015/03/how-almonds-can-improve-your-heart-health/
13 Nutrition-Based Health Benefits of Almonds