Pe tine ce te motiveaza?

Cum sa te tii de 30 de minute de miscare zilnic
ianuarie 16, 2019
De ce sa tii cont atunci cand iti alegi echipamentul pentru sport
ianuarie 30, 2019

Ieri am promis ca astazi o sa vorbim despre motivatie. Sa iti pastrezi motivatia intr-o lume in care pare ca lucrurile o iau razna din cand in cand, reprezinta un privilegiu exclusiv pentru cei puternici? Personal nu cred, dar cred ca sa iti gasesti motivatia necesara, nu este chiar usor, dar este intotdeauna posibil

Motivatia din punctul meu de vedere este ceea ce pune lumea in miscareLimitele, greutatile si dificultatea atingerii unui obiectiv pot fi depasite atunci cand in interiorul tau arde cea mai puternica motivatie. Atunci cand ai gasit motivatia ta interioara si devine o stare de spirit descoperi ca ai energie pentru tot ce-ti doresti sa intreprinzi, atat pentru familie, cat si pentru proiectele profesionale si personale. Intelegi ca drumul catre obiectivele tale poate fi un proces natural, armonios si antrenant. Muncesti cu placere si entuziasm pentru atingerea obiectivelor tale.

 

Exista doua tipuri de motivatie: interioara si exterioara.

 

Motivarea interioara este aceea in care tu actionezi pentru a atinge o stare de implinire pe plan interior. Motivarea interioara apare atunci cand faci ceva fara a astepta nici un fel de recompensa din afara, atunci cand pur si simplu te bucuri de ceea ce faci, sau cand ceea ce faci pentru tine este o oportunitate de  a explora, invata.

 

Motivarea exterioara este aceea in care tu esti atras de recompense externe ca de pilda bani, statut social, faima, grade si premii. Motivarea exterioara este una legata de fericirea materiala, despre care cu totii stim ca are viata scurta si deci nu poate dura pe termen lung. Daca vrei rezultate care sa te motiveze pe termen lung si care sa poate fi sustenabile trebuie sa iti gasesti motivatia interioara pentru ceea ce vrei sa obtii.

 

Din punct de vedere sportiv cei mai multi dintre cei care incep un program de antrenamente renunta la miscare in primele 6 luni.

Sa renunti la un comportament nesanatos sau sa creezi un altul nou, inseamna sa fii responsabil pentru viata ta. Sa gasesti motivatia necesara, nu este chiar usor, dar este intotdeauna posibil

Din punct de vedere al stilului de viata sanatos pe tine ce te motiveaza?

In discutiile mele cu diferite persoane am identificat 4 categorii principale care motiveaza:

  1. Sanatatea – Un program constant de exercitii si o alimentatie corecta sunt cele doua lucruri care iti vor oferi o sanatate pentru creier si pentru corp.  Un stil de viata sanatos va fi benefic pentru inima ta si iti vei reduce considerabil riscurile de a dezvolta diverse boli precum cancerul, diabetul, depresia si imbatranirea timpurie
  2. Aspectul fizic – Aspectul fizic nu reprezinta un punct vital de raportare la ceilalti din jurul nostru, dar din experienta mea, am invatat ca pentru multi dintre noi conteaza cum aratam. O persoana puternica si sanatoasa este atractiva. Arata bine. Dar nu e vorba numai de modul in care arati ci si de increderea si energia pe care le capeti in urma antrenamentelor
  3. Te destresezi – Exercitiile chiar contribuie la aparitia unor schimbari fizice ale creierului tau, in timp ce sistemul nervos este mai relaxat si iti transmite o stare de liniste.
  4. Vrei sa te simti bine in pielea ta –  cand te nasti iti este dat un corp pe care sa il accepti si sa il iubesti pentru ca altul nu vei mai avea. Daca te apuci de un sport, nu o faci pentru a arata mai bine. Alege ceva care sa iti faca placere si pentru care sa fii dispus sa depui energie, indiferent cat de obosit vei fi. Efortul fizic este cea mai buna metoda pentru a combate depresia si anxietatea. Asta pentru ca activeaza eliberarea de endorfine in organism, cunoscute si sub numele de „hormonii fericirii”, asa ca ai toate motivele sa te pui pe treaba.

Va asigur ca rezultatele va vor motiva si mai mult. Voi ce ziceti? Pe voi ce va motiveaza?