Noi ca si fiinte avem nevoie de energie ca sa functionam. Alimentele pe care le consumam ne aduc energia de care avem nevoie. Practic resursele noastre de energie sunt formate din carbohidrati, lipide si proteine care sunt digerate si apoi sunt absorbiti nutrientii in sange pentru a fi transportati la celule.
Ceea ce mancam trebuie sa ne asigure nutrientii necesari unui stil de viata sanatos, respectiv: carbohidrati, proteine, lipide, vitamine, minerale si apa.
Ce sunt carbohidratii? (glucide, hidrati de carbon sau zaharuri)
Carbohidratii reprezinta practic principala sursa de energie. Carbohidratii pot fi carbohidrati simpli sau complecsi.
Principalii carbohidrati simpli sunt glucoza (care exista si in sange), fructoza – zaharul din fructe si galactoza – zahar ce se gaseste in lapte.
Polizaharidele – carbohidrati complecsi – au in structura mai mult de 10 carbohidrati simpli ex: glicogenul, fibrele alimentare, amidonul.
Digestia carbohidratilor complecsi incepe in cavitatea bucala unde sunt descompusi in unitati mai simple prin intermediul amilazei salivare. In urma procesului de digestie toti carbohidratii sunt transformati in glucoza care este principala sursa de energie a corpului (si unica sursa pentru creier si tesutul nervos). Aceasta este depozitata in muschi si ficat sub forma de glicogen.
Viteza cu care se metobolizeaza carbohidratii este data de indicele glicemic al alimentelor. Alimentele cu indice glicemic mare se digera rapid si cresc mult glicemia, de aceea se recomanda ca in cadrul dietei sa includeti alimente cu indice glicemic mediu sau mic, deoarece acestea se absorb mai greu si creste mai putin glicemia datorita prezentei grasimilor si a fibrelor din compozitie.
Alimentele cu indice glicemic mare sunt: mierea, cerealele rafinate, painea alba etc. Alimente cu indice glicemic mic fasole, fructe
Atunci cand alegeti sa consumati alimente cu indice glicemic mare acestea induc o secretie rapida de insulina care stimuleaza corpul sa depoziteze glucide. Dupa o perioada, celulele devin mai putin sensibile la insulina ceea ce poate duce la instalarea diabetului de tip 2.
Atunci cand aportul de carbohidrati este mai mare decat poate fi utilizat imediat sau depozitat in celule ca si glicogen surplusul este convertit in grasime, care duce la cresterea trigliceridelor si a colesterolului.
Glicogenul este depozitat in corp in ficat si la nivel muscular, ceea ce ajuta la contractiile musculare.
In functie de diverse aspecte poti defini necesarul de carbohidrati necesari organismului pentru a functiona corect. In mare parte se recomanda ca 50 – 60% din regimul alimentar zilnic sa fie acoperit de carbohidrati. Din acesta 70% trebuie sa fie din polizaharide si doar 30% din mono si dizaharide.
Daca mananc carbohidrati ….nu slabesc? FALS
Carbohidratii sunt cei care iti dau energie si atunci cand vrei sa slabesti. Un aport insuficient de carbohidrati duce la epuizare, nervozitate si dificultati de concentrare. De aceea multe persoane cand incep anumite diete de slabit sunt nervoase, dar pun acest lucru pe baza restrictiilor si nu a aportului insuficient de carbohidrati. 🙂
Dupa cum am spus mai sus nu toti carbohidratii sunt la fel.
Carbohidratii rafinati (paine alba, paste, zahar, prajituri) nu aduc nutrienti calitativi in organism, sunt consumati rapid si genereaza oboseala si senzatie de foame in timp scurt.
Carbohidratii complecsi (cei din legume si cereale integrale) nu iti cresc glicemia rapid, si iti ofera energie pe timp mai lung si ce este foarte important sunt surse de fibre, vitamine si minerale.
Daca alegi sa consumi carbohidrati din orez integral sau paste integrale trebuie fii atent la dimensiunea portiilor. In principal 50 de grame de paste integrale sau orez integral la o masa sunt mai mult decat suficiente, deorece trebuie sa retineti faptul ca in urma prepararii acestea isi maresc volumul de pana la 3 ori.
De unde iti mai poti lua carbohidrati?
Carbohidratii nu se iau doar din paine si paste. Fructele, legumele si chiar lactatele contin carbohidrati. De aceea un regim diversificat si cat mai complex iti ofera toti nutrientii esentiali de care organismul tau are nevoie ca sa functioneze corect. Poti alege sa mananci salata verde, ciuperci, varza, brocolli, cartofi dulci, cartofi, fructe si bineinteles quinoua, paste integrale, fasole rosie sau neagra, mazare, linte, naut etc.
Ce este important de retinut: Caloriile furnizate de carbohidratii pe care ii consumi au acelasi efect indiferent de ora la care ii consumi.
Sunt foarte multe teorii care spun ca daca mananci mai multa paine sau orez la cina te ingrasi. Te ingrasi si daca mananci mai multa paine sau orez si la pranz. Se recomanda sa reduci cantitatea de orez la cina deoarece multi dintre noi nu mananca suficient in timpul zilei si au tendinta sa recupereze la cina si astfel sa manance mai mult decat este necesar.
In concluzie: Daca vrei sa slabesti sanatos mananca carbohidrati 🙂
Care sunt cateva din funcțiile carbohidratilor in organism:
– sunt principala sursa de enrgie
– participa la reglarea metabolismului lipidelor si proteinelor- au rol catalitic. Lipidele nu pot fi metabolizate pana la CO2 si apa decat in prezenta uni cantitati suficiente de carbohidrati
– sistemul nervos se bazeaza exclusiv pe energia generata de carbohidrati
– glicogenul muscular si hepatic este produs din carbohidrati
– din carbohidrati se pot sintetiza unii aminoacizi care participa la formarea proteinelor; rol in termoreglarea organismului