Vitaminele pe scurt

13 Combinatii de alimente lucreaza impreuna pentru a oferi maximul de beneficii posibile
aprilie 28, 2020
Rabdarea este o arma a oamenilor care au ceva experienta de viata
iulie 27, 2020

Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte lipsita de energie.

Daca nu avem aport corespunzator de vitamine  functiile normale ale organismului nu mai functioneaza corect şi astfel apare riscul crescut de dezvoltare a bolilor.

 Vitamina A – Buna pentru vedere

Vitamina A este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi), cu un rol esential in organismul uman. Vitamina A este o denumire generica, ce se refera la mai multe substante, printre care retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi si cartenoizi.

La ce ne ajuta: vedere, piele imunitate

Ce se intampla cand avem deficit: vedere proasta pe timp de noapte, uscarea si ingrosarea pielii

De unde o luam: Vitamina A se regaseste in mod natural in alimente de origine animala, cum sunt ouale, ficatul, pestele gras (ansoa, macrou, hering etc.), lapte si produse lactate nedegresate, cum sunt smantana sau untul cat si  legume si fructe verzi – spanac, salata verde, galbene – lamaie, grepfrut – sau portocalii – mango, portocale sau morcovi. Printre alimentele pe care e recomandat sa le includem intr-o dieta sanatoasa se regasesc urmatoarele: morcovi, spanac, patrunjel proaspat, dovleac, castraveti cu coaja, cartofi dulci, ardei gras rosu, mazare, rosii, pepene galben, caise, mango, papaya, prune, portocale

Vitamina B1 – Pentru energie

La ce ne ajuta: sistemul nervos, digestie, inima

Ce se intampla cand avem deficit: constipatie, stare de confuzie, lipsa pofta de mancare, slabiciune generala

De unde o luam: drojdia de bere, carnea de porc, ficatul de vită, cerealele integrale, orezul brun nedecorticat, seminţele de floarea-soarelui, legumele uscate, fructele în coajă lemnoasă şi cartofii

Vitamina B6 – Pentru sistemul nervos

Healthy Eating

La ce ne ajuta: functionarea normala a creierului, crampe musculare, prevenirea aterosclerozei

Ce se intampla cand avem deficit: depresie, risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare, imunitate scazuta

De unde o luam: spanac proaspat, usturoi conopida gatita ton gatit salata verde, drojdia de bere, cerealele integrale, bananele, somonul, spanacul, gălbenuşul de ou crud, seminţele de floarea-soarelui, avocado

Vitamina B12 – Buna pentru sange sau denumita vitamina rosie

La ce ne ajuta: Vitamina B12 este cruciala pentru functionarea normala a creierului si a sistemului nervos. De asemenea, ea este implicata in formarea globulelor rosii din sange si ajuta in crearea si reglarea ADN-ului.

Ce se intampla cand avem deficit: anemie, palpitatii, oboseala cronica, tulburari digestive

De unde o luam: salata verde, ficat de curcan, spanac gatit, morcov ficat de vita gatit, caracatita, rinichi de vita, ficat de pui carne de pui, vita, porc, mai ales in ficat;  lapte, produse lactate;  oua;  fructe de mare: crabi, stridii, scoici;  somon, ton

Vitamina C – pentru imunitate si regenerare

La ce ne ajuta: sistemul imunitar, reducerea colesterolului, vindecarea ranilor

Ce se intampla cand avem deficit: oboseala, infectii frecvente

Close-up of raspberries with leaves

De unde o luam: ardei gras galben si rosu, patrunjel, coacaze, macese.   Ardeiul gras rosu si verde. Ardeiul gras rosu se situeaza pe locul 2 dupa coacazele negre, in ceea ce priveste continutul de vitamina C. Broccoli.  Conopida. Patrunjel. Poti face abuz de patrunjel. rosii.

Vitamina D – pentru oase puternice

La ce ne ajuta: oase si dinti puternici, longevitate

Ce se intampla cand avem deficit: osteoporoza, parodontoza, boli cronice, insomnii

De unde o luam: pastrav, somon, macrou, ton in suc propriu, sardine in sos tomat

Vitamina E – un antioxidant putenic

La ce ne ajuta: distrugerea radicalilor liberi, lupta impotriva cancerului

Ce se intampla cand avem deficit: oboseala musculara, probleme de fertilitate, imbatranire prematura

De unde o luam: ulei din germeni de grau, salata rosie, spanac, sparanghel, ulei de floarea soarelui

Acid folic

La ce ne ajuta: formarea globulelor rosii, cresterea normala a fatului

Ce se intampla cand avem deficit: oboseala, anemie, malformatii congenitale

De unde o luam: spanac, sparanghel, ridiche, sfecla, varza de Bruxelles, boabe de soia, ficat de vita, cereale integrale, fasole rosie, fasole alba, somon, avocado, lapte, suc de portocale

Surse de vitamine :

  • Carne : vitamina B1, B2, B6, B12, B3 (niacin), B5 (acid pantotenic), B7 (biotina)
  • Peste : vitamina D, B3 (niacin), B5 (somon), acid folic
  • Lapte : vitamina A, D, E, B2 , B6, B12, B3 (niacin), B7 (biotina)
  • Ou : vitamina A, D, E, B2, B12, acid folic, B3 (niacin), B7 (biotina)
  • Ciuperci : B7 (biotina)
  • Paine si cereale : vitamina B1, B2, B6, B3 (niacin)
  • Uleiuri vegetale : vitamina E, K,
  • Vegetale cu frunze verzi : vitamina A, B2, acid folic
  • Legume : vitamina B1 (cartof), B6, B3 (niacin), vitamina C
  • Fructe : vitamina A (mere, piersici), B7 (biotina) (banane, grapefruit, pepene, capsuni), vitamina C (citrice, capsuni, ananas, kiwi)
  • Nuci : vitamina E