Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte lipsita de energie.
Daca nu avem aport corespunzator de vitamine functiile normale ale organismului nu mai functioneaza corect şi astfel apare riscul crescut de dezvoltare a bolilor.
Vitamina A este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi), cu un rol esential in organismul uman. Vitamina A este o denumire generica, ce se refera la mai multe substante, printre care retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi si cartenoizi.
La ce ne ajuta: vedere, piele imunitate
Ce se intampla cand avem deficit: vedere proasta pe timp de noapte, uscarea si ingrosarea pielii
De unde o luam: Vitamina A se regaseste in mod natural in alimente de origine animala, cum sunt ouale, ficatul, pestele gras (ansoa, macrou, hering etc.), lapte si produse lactate nedegresate, cum sunt smantana sau untul cat si legume si fructe verzi – spanac, salata verde, galbene – lamaie, grepfrut – sau portocalii – mango, portocale sau morcovi. Printre alimentele pe care e recomandat sa le includem intr-o dieta sanatoasa se regasesc urmatoarele: morcovi, spanac, patrunjel proaspat, dovleac, castraveti cu coaja, cartofi dulci, ardei gras rosu, mazare, rosii, pepene galben, caise, mango, papaya, prune, portocale
La ce ne ajuta: sistemul nervos, digestie, inima
Ce se intampla cand avem deficit: constipatie, stare de confuzie, lipsa pofta de mancare, slabiciune generala
De unde o luam: drojdia de bere, carnea de porc, ficatul de vită, cerealele integrale, orezul brun nedecorticat, seminţele de floarea-soarelui, legumele uscate, fructele în coajă lemnoasă şi cartofii
La ce ne ajuta: functionarea normala a creierului, crampe musculare, prevenirea aterosclerozei
Ce se intampla cand avem deficit: depresie, risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare, imunitate scazuta
De unde o luam: spanac proaspat, usturoi conopida gatita ton gatit salata verde, drojdia de bere, cerealele integrale, bananele, somonul, spanacul, gălbenuşul de ou crud, seminţele de floarea-soarelui, avocado
La ce ne ajuta: Vitamina B12 este cruciala pentru functionarea normala a creierului si a sistemului nervos. De asemenea, ea este implicata in formarea globulelor rosii din sange si ajuta in crearea si reglarea ADN-ului.
Ce se intampla cand avem deficit: anemie, palpitatii, oboseala cronica, tulburari digestive
De unde o luam: salata verde, ficat de curcan, spanac gatit, morcov ficat de vita gatit, caracatita, rinichi de vita, ficat de pui carne de pui, vita, porc, mai ales in ficat; lapte, produse lactate; oua; fructe de mare: crabi, stridii, scoici; somon, ton
La ce ne ajuta: sistemul imunitar, reducerea colesterolului, vindecarea ranilor
Ce se intampla cand avem deficit: oboseala, infectii frecvente
De unde o luam: ardei gras galben si rosu, patrunjel, coacaze, macese. Ardeiul gras rosu si verde. Ardeiul gras rosu se situeaza pe locul 2 dupa coacazele negre, in ceea ce priveste continutul de vitamina C. Broccoli. Conopida. Patrunjel. Poti face abuz de patrunjel. rosii.
La ce ne ajuta: oase si dinti puternici, longevitate
Ce se intampla cand avem deficit: osteoporoza, parodontoza, boli cronice, insomnii
De unde o luam: pastrav, somon, macrou, ton in suc propriu, sardine in sos tomat
La ce ne ajuta: distrugerea radicalilor liberi, lupta impotriva cancerului
Ce se intampla cand avem deficit: oboseala musculara, probleme de fertilitate, imbatranire prematura
De unde o luam: ulei din germeni de grau, salata rosie, spanac, sparanghel, ulei de floarea soarelui
La ce ne ajuta: formarea globulelor rosii, cresterea normala a fatului
Ce se intampla cand avem deficit: oboseala, anemie, malformatii congenitale
De unde o luam: spanac, sparanghel, ridiche, sfecla, varza de Bruxelles, boabe de soia, ficat de vita, cereale integrale, fasole rosie, fasole alba, somon, avocado, lapte, suc de portocale
Surse de vitamine :