Vrei schimbare? Schimba-te! TU pe tine TE ;)

Esti complex, esti unic si in fiecare dimineata cand te trezesti pui in miscare trilioane de celule care cer hrana si apa. Tu ce le oferi?
octombrie 4, 2019
Ce inseamna sa fii „in forma”? Arde grasime si construieste muschi!
octombrie 14, 2019

Aud din ce in ce mai mult in jurul meu cum oamenii se plang ca nu se intampla cee ce doresc dar nu fac nimic sa se intample, nu actioneaza diferit fata de ziua de ieri, si atunci cand o fac o fac o singura data si daca rezultatele nu sunt obtinute instantaneu renunta si revin la aceleasi activitati si obiceiuri sperand sa obtina alte rezultate.

Intrebarea mea este de ce crezi ca poti obtine alte rezultate azi facand acelasi lucruri ca si ieri? Este o definitie foarte cunoscuta a nebuniei data de Albert Einstein care spune ca :”Nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te astepti sa obtii alt rezultat.”

  1. Acum in toata aceasta poveste principalul actor esti TU. Tu trebuie sa „joci” si sa evoluezi, sa te schimbi, sa te modelezi, sa fii flexibil si deschis, sa cresti, sa te adaptezi situatiilor prevazute si neprevazute. Daca nu „joci” si doar stai sa astepti sa se schimbe ceva in jurul tau, oamenii, conjuctura, lucrurile, atunci ai grija ca acest lucru nu se va intampla., sau lulcrurile se schimba si tu pierzi pentru ca ramai in urma si apoi iti este foarte greu sa revii. Ideea este ca in toate domeniile apar schimbari si modificari datorita evolutiei si noilor descoperiri si ceea ce ieri putea sa fie rau pentru tine, acum se arata ca poate fi bun. De exemplu inainte era foarte rau sa mananci grasimi sau cel putin asa se credea si apoi in urma diferitelor studii si a descoperirilor s-a identificat ca avem nevoie de grasimi ca sa fim sanatosi.

Referitor la acest „joc” al tau am scris in trecut si daca vrei sa iti aduci aminte citeste aici:

Daca vrei sa devii un invingator in viata, (TU) trebuie sa depasesti constant cea mai buna varianta a ta

  1. Apoi ce trebuie sa intelegi este faptul ca timpul este limitat. Este principala noastra resursa pe care o primim toti dar pe care nu stim toti cum sa o folosim. Nu stiu cati dintre voi ati vazut filmul „In timp” dar acolo se evidentiaza oarecum acest aspect. De la o anumita varsta incolo platim pentru orice cu timp. Si atunci trebuie sa alegi cum sa iti castigi timpul pe care multi il consideram ca ni se cuvine si nu ne gandim cum sa il valorificam eficient si alegem sa facem actiuni care nu ne aduc nimic bun pentru noi si care ne pierd si timpul.

Referitor la acest aspect am mai scris si aici:  Timpul – principala resursa a vietii – aceeiasi pentru toti, valorificata diferit

  1. Apoi intelege importanta TA si nu accepta mediocritatea. Cauta calitate si nu cantitate. Pentru anumite lucruri trebuie sa lupti. Defineste-ti clar pentru ce merita sa lupti si nu accepta lucruri de calitate proasta (si aici ma refer atat la lucuri cat si la oameni). Renunta la prietenii falsi, care te folosesc doar atunci cand au nevoie. Renunta la oamenii nepotriviti, care niciodata nu se tin de cuvant, care nu au bun simt, care nu te respecta si te fac sa astepti. Niciodata nu accepta o cafea de calitate proasta. Mai bine plateste in plus, dar cumpara-ti ceva cu adevarat bun.
  2. Si apoi Schimba-te. Fa ceva diferit si pune-ti creierul la treaba. Scoate-l din zona de comfort in care a intrat si in care realizeaza actiuni automat. Gandeste-te ca daca timp de 10 ani te-ai trezit cam la aceeiasi ora si ai respectat acelasi „ritual” in ceea ce priveste drumul pe care mergi, modul in care te speli, oamenii cu care vorbesti creierul tau a inregistrat zilnic tot si apoi reproduce fara a mai depune efort. Practic ai dobandit un comportament memorat, un fel de obiceiuri inconstiente, niste reactii automate si functionezi ca un mic robotel programat.

Si in mare parte multi dintre noi in anumite aspecte chiar asta suntem niste obiceiuri si reactii care se declanseaza automat fara ca noi sa intervenim. Si atunci cum sa realizam schimbarea?

Din punctul meu de vedere usor….de spus greu de facut 🙂  adica facand ceea ce nu am facut pana acum si care va genera noi comportamente, noi obiceiuri, noi conexiuni la nivelul creierului, noi sentimente, noi emotii.

Ideea este ca ca de maine cand te trezesti faci aceleasi lucruri vei obtine aceleasi rezultate. Chiar daca urmezi o dieta si slabesti si apoi dupa 2 -3 luni revii la aceleasi obiceiuri ca inainte sa slabesti ce crezi ca se poate intampla? Sa slabesti in continuare? 🙂  Nu! Vei ajunge tot acolo unde erai facand aceleasi lucruri. Rezultatele nu au cum sa fie altele.

Asa ca daca vrei sa obtii o schimbare tine cont ca aceasta se face apeland la ceea ce nu ai mai intalnit pana acum si facand ceea ce nu ai mai facut pana acum., pentru ca atunci cand faci aceleasi lucruri, mediul te va face sa creezi aceeasi viata pentru ca pur si simplu nu poti repeta aceleasi lucruri si sa ceri schimbare.

Asa ca daca la un anumit moment nu iti place ce rezultate ai si vrei sa schimbi ceva SCHIMBA-TE!

Pot sa iti spun din proprie experienta ca nu o sa fie usor, nu o sa iti iasa intotdeauna din prima si nu o sa alegi intotdeauna cea mai buna solutie pentru schimbare dar in mod sigur MERITA